Nové ministry čeká ostrý start v pondělí

Praha - Prezident Klaus dnes uvedl do funkce pět nových ministrů, kteří v rámci rekonstrukce Topolánkova kabinetu nahradí některé staré tváře - Cyrila Svobodu, Pavla Svobodu, Vlastu Parkanovou, Danielu Filipiovou a Michaela Kocába. Ostrý start čeká pětici už v pondělí, kdy poprvé v novém složení zasedne vláda.

Na nováčky ve funkcích čeká nelehké období. Celý kabinet se musí připravit na dopady světové krize. Nadějí pro nastartování ekonomiky by podle premiéra Mirka Topolánka mohly být infrastrukturní projekty ministerstva dopravy, které by měl jeho nový šéf urychlit. Musí dokončit transformaci železnice, privatizace letiště Praha a vyřešit splavnění Labe. Nový šéf resortu, bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, chce využít zkušenosti z kraje a nevyloučil rozšíření mýtného. „Ministerstvo dopravy musí mít politiku motivace nákladních automobilů, aby využívaly dálnice a rychlostní komunikace a nejezdili do center měst a obcí,“ prohlásil Bendl.

Antidiskriminační zákon bude už 3. února, kdy zasedá sněmovna, před poslanci obhajovat nový šéf resortu pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Chce, aby zákonodárci přehlasovali veto prezidenta. To, že se to nepovedlo už dávno, považuje za největší chybu jeho předchůdkyně Džamila Stehlíková. Kocáb má i další plány - zlikvidovat vepřín v Letech u Písku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, a udělat tam pamětní místo.

Hodně času mezi poslanci bude trávit i Daniela Filipiová, která jim musí vysvětlit nutnost zdravotnických reforem. Evropské úředníky zase bude přesvědčovat nový ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Má i další úkoly - vyřešit čerpání peněz z EU, deregulaci nájemného a podobně. Se svým nástupcem ve funkci je ve spojení bývalý vicepremiér Jiří Čunek.

Opozice změny kritizuje

Změny v Topolánkově kabinetu už kritizoval šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek, který je jako už dříve označil za kabaret. Přidali se i komunisté, kterým vadí například to, že Filipiová chce pokračovat v Julínkových reformách.