Dnešní přítomnost extremistů v Janově se obešla bez incidentů

Litvínov - Na litvínovské sídliště Janov obývané početnou romskou komunitou se dnes opět vydali členové extremistické Dělnické strany, tentokrát jako tzv. monitorovací hlídka, jejímž oficiálním cílem je informovat se o situaci a zájmu města o lokalitu. Hodinový pochod třiceti mužů se obešel bez incidentů. Janovští Romové byli již předem varováni romskými představiteli, aby se nenechali vyprovokovat. Na bezpečnost dohlížela městská i státní policie. Předseda strany Tomáš Vandas dal radnici ulitmátum, že pokud do poloviny února neodstoupí, naplánuje Dělnická strana rozsáhlé demonstrace.

Vandas obvinil radní z korupce a zadávání neprůhledných zakázek, aniž by uvedl konkrétní případ. Zároveň řekl, že radnice problém janovského sídliště neřeší, a přednesl ultimátum:  Pokud vedení města do 15. února neodstoupí, přijdou další shromáždění a demonstrace bez ohledu na to, že si všechna veřejná prostranství ve městě na dlouho dopředu zabrala romská sdružení a Židovská liberální unie.

Dělnická strana se v Litvínově chystá zřídit „truc-radnici“

Podle oficiálních informací Dělnické strany se její zástupci dnes chtěli seznámit s názory neromských obyvatel s životem v Janově a informovat se, zda litvínovská radnice po nepokojích z loňského podzimu učinila nějaká opatření. Podle místopředsedy DS Petra Kotába totiž radnice ztrácí zájem o řešení problémů na sídlišti. Vandas poté informoval, že strana chystá založení vzdor-radnice, která by měla řešit „skutečné“ potíže města.

Starosta Milan Šťovíček (ODS) již dříve řekl, že Dělnická strana jen parazituje na problémech města. Jejich akce označil za provokace a nesouhlasně se vyjádřil i k jejich prohlášení o Janově. Město podle něj naopak vyvíjí značnou snahu o zlepšení situace v Janově.

Romové dnes na přítomnost extremistů na sídlišti nijak nereagovali. Předseda Romského křesťanského sdružení Radek Grunza však v reakci na extremistickou „kontrolu“ Janova informoval, že romští aktivisté budou pro příště sledovat počínání hlídek Dělnické strany. „Budeme monitorovat jejich chování, aby neporušovali zákony a neprovolávali rasistická hesla. Na druhou stranu jsme Romy upozornili, že pokud by se dostali do nějakého konfliktu, je každý za své jednání plně zodpovědný,“ uvedl Grunza.

Vláda navrhuje soudu stranu zakázat

Do Janova byli podle agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách sestěhováni sociálně slabí obyvatelé z různých koutů Česka. V lokalitě žije mnoho nezaměstnaných lidí, kteří nemají zájem o vzdělání a mají problémy s dluhy. Na sídlišti trpí i starousedlíci, jejichž byty jsou neprodejné.

Patrola Dělnické strany prošla Janovem už v říjnu, její členové tehdy narazili na odpor Romů. Na konflikt reagovali příznivci DS svoláním pochodu, který 17. listopadu skončil bitkou s policií na hranicích Janova s řadou zraněných. Vláda reagovala tak, že před časem podala Nejvyššímu právnímu soudu návrh na rozpuštění strany s tím, že DS porušuje zákony.