Na západě Čech komplikuje jízdu náledí a sníh s deštěm

Karlovy Vary - Na západě Čech není dnes ráno příliš ideální dopravní situace, řidiči si musí dávat velký pozor především na náledí a také občasné sněžení s deštěm. V relativně dobrém stavu se daří silničářům udržovat silnice první třídy a dálnici D5. Složitější situace je ovšem na cestách druhé a třetí třídy, zejména pak v horských oblastech. Vyplývá to z údajů dispečinků správ silnic v Karlovarském a Plzeňském kraji.

V Krušných horách na území Karlovarského kraje se teploty pohybují od minus dvou stupňů pod nulou až po tři stupně nad nulou. Právě tato situace je téměř ideální pro tvorbu náledí. Silnice první třídy jsou vesměs mokré po chemickém ošetření. Na regionálních komunikacích leží místy různě vysoká vrstva spíše rozbředlého sněhu. Ve vyšších horských polohách jízdu navíc komplikuje vítr a snížená viditelnost.

V Plzeňském kraji bylo k ránu o něco tepleji, pod bod mrazu tam klesaly teploty jen výjimečně. Bezproblémový byl provoz na dálnici D5, jejíž povrch je holý a sjízdný bez omezení. Pokud někde mrzlo, tak to bylo hlavně v horských polohách na Šumavě. Silnice druhé a třetí třídy jsou tady pokryté uježděnou vrstvou sněhu s inertním posypem. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost také při jízdě po silnici první třídy mezi Javornou a G. Hutí na Železnorudsku.