Benešová vyjádřila obavy nad finančním zajištěním domácího vězení

Praha - Do pátku by měl prezident Václav Klaus podepsat nebo vetovat úplně nový trestní zákoník, který má nahradit více než 40 let starou právní normu. Kodex zpřísnění postihů u nejzávažnějších trestů také zavádí alternativní tresty. Mezi nimi i domácí vězení. Právě obavy nad zavedením tohoto alternativního trestu vyjádřila v diskusním pořadu Václava Moravce stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která se domnívá, že ministerstvo nemá na zavedení trestu do praxe dostatek financí. Současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s tím ale nesouhlasí a se zavedením Institutu domácího vězení počítá od prvního ledna 2010.

„Institut domácího vězení je sice vlajková loď tohoto trestního zákona, nicméně to nebylo materiálně zajištěno“, tvrdila Benešová v OVM. Pospíšil s jejím názorem nesouhlasí a domnívá se, že ministerstvo spravedlnosti je schopno připravit domácí vězení v té základní podobě. „Máme promyšleno letos 70 milionů na nábor nových pracovníků pro mediačně-probační službu. Ředitel probační služby chce 80 nových lidí,“ dodal Pospíšil.

Ministerstvu podle Pospíšila chybí až jedna miliarda korun na investice. A to proto, že za bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce došlo ke dvěma sporným stavbám justičních paláců.

Nový trestní zákoník zpřísňuje postih u nejzávažnějších trestných činů. U brutální vraždy se zvyšuje trest z dosavadních 15 až na 20 let, výjimečným trestem bude kromě doživotí i trest odnětí svobody až na 30 let. Nová norma vznikala devět let a opozice se při jejím vzniku chovala vždy konstruktivně. Ministr v zákoníku žádné zásadní chyby nevidí, nevidí je v něm ani odborná veřejnost. Nicméně Benešová přesto, že všichni zákoník hodnotí kladně, tam nějaké chyby našla. Například že do promlčecí doby se nezapočítává pobyt v zahraničí.

Přesto, že trestní novela ještě nemá podpis prezidenta, už teď se chystají novelizace. A to například kvůli určení hranice trestní odpovědnosti.