Poslance Kvapila postihla mozková příhoda, jeho stav je vážný

Praha - Lidoveckého poslance a někdejšího ministra pro místní rozvoj Tomáše Kvapila v sobotu postihla mozková příhoda. Informoval o tom dnes server Týden.cz. Poté, co ho operovali, nyní lékaři z olomoucké nemocnice udržují třiapadesátiletého Kvapila v umělém spánku.

„Mohu potvrdit, že pan poslanec byl v sobotu přijat s akutním problémem, je u nás hospitalizovaný a momentálně je stabilizovaný. Podrobnější informace o jeho zdravotním stavu nebudeme na přání rodiny sdělovat,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

Podle Kvapilova asistenta Zdislava Havrana se poslanec už v pátek necítil dobře a omluvil se z lidoveckého plesu v Olomouci. „Ale nepřikládali jsme tomu velkou váhu,“ řekl Havran. V sobotu dopoledne se Kvapilovi v jeho olomouckém bytě přitížilo a ztratil vědomí. Přivolaní lékaři zjistili, že právě prodělal mozkovou příhodu a praskla mu céva.

„Je to vážné, má zavedenu drenáž na odtok krve z mozku a je v umělém spánku,“ uvedl Havran. V pondělí se sejde lékařské konzilium a posoudí, jaký zvolí další postup.

Kvapil je od roku 1990 členem KDU-ČSL a od roku 1998 poslancem. V letech 1997 až 1998 byl ministrem pro místní rozvoj, v 90. letech byl rovněž náměstkem ministrů hospodářství a pro místní rozvoj. Je ženatý a má pět dětí.