Hasicí přístroj by měl být v povinné výbavě aut - novela zákona s ním zatím nepočítá

Praha - Hasiči chtějí, aby přibyl hasicí přístroj v povinné výbavě aut. Podle nich požáry v autodopravě končí zbytečně tragicky. Ročně při nich v průměru zemře 50 lidí, což by podle mluvčího Hasičského záchranného sboru ČR Petra Kopáčka nebylo nutné, kdyby takový přístroj v autech měli. Ministerstvo dopravy, které novelu připravuje, s tím ale nepočítá.

Jakub Patčinský z tiskového odboru ministerstva dopravy se nechal slyšet, že požár vozidla je natolik rizikovou a nebezpečnou záležitostí, že nejrozumnější je poskytnout první pomoc a od hořícího vozidla se vzdálit. Lidé zabývající se bezpečností v dopravě si to ale nemyslí. Martin Gebauer z oddělení BESIP je toho názoru, že každý hasicí přístroj je dobrý, pokud se účastník nehody dostane k ohni.

Jakub Patčinský oponuje, že k záchraně vozidla by bylo zapotřebí použít zhruba šestikilový hasicí přístroj. Dále poukázal na uskladnění přístroje - v kabině vozidla by mohl při nárazu někoho zranit a v kufru by nebyl při ruce. Podle hasičů stačí i dvoukilový práškový přístroj. Stojí kolem 500 korun, roční kontrola vyjde na 15 až 40 korun. Umístit se podle nich dá pod sedačku spolujezdce.

Vydáno pod