Paroubek se znovu zastal Ratha: Věty o Hitlerovi jsou špatně interpretovány

Praha - Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek se dnes postavil za poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha. Jeho věty v sobotních Lidových novinách (LN) o způsobu, jakým ekonomickou krizi své země vyřešil ve 30. letech minulého století německý kancléř Adolf Hitler, podle Paroubka média vytrhla z kontextu a ze souvislostí.

Proti interpretaci, že vychvaluje nacistický režim, se dnes v prohlášení opět ohradil i Rath osobně. Podle Paroubka je podobná interpretace naprosto absurdní, neboť část Rathovy rodiny byla za nacistické okupace tehdejšího Československa kvůli nacistické ideologii vyvražděna. Paroubek míní, že případ je součástí kampaně, kterou připravují lidé v médiích a „za nimi“ stojící ministr vnitra Ivan Langer a přítel premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík.

Rath v Lidových novinách:

„Hitler vyřešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku… Liberální ekonomové na tohle zapomněli“. Sociálnědemokratický program opatření proti hospodářské a finanční krizi Rath v rozhovoru obhajoval slovy: „Protože to má logiku - zvýšit lidem příjmy, dotlačit je, aby začali utrácet. Jak řešil krizi Adolf Hitler?“

Rath ve svém prohlášení také zdůraznil, že nacistický režim jako nelidský a zločinecký zásadně odsuzuje. „Vede mne k tomu i osobní zkušenost a úcta k mým předkům, neboť nacistický režim vyvraždil celou jednu část mé rodiny. Proto považuji reakce politiků ODS v souvislosti s dezinterpretací mého rozhovoru za nechutné pokrytectví a vyzývám je, aby se již konečně omluvili za své výroky,“ doplnil.

Zároveň však prý pokládá za nutné omluvit se všem, kterých se dezinterpretace jeho slov dotkla. V rozhovoru pro LN Rath podle svého vyjádření jen „učinil historický exkurz, kdy jediným cílem bylo vysvětlit, jak různé vlády a režimy přistupovaly k řešení hluboké meziválečné hospodářské krize“. Ta si podle něj vyžadovala státní zásahy do ekonomiky, a to formami, které byly často shodné jak u demokratických režimů, tak u diktatur.

Rozhovor Davida Ratha pro LN
Zdroj: ČT24