Pospíšil předá papeži premiérův dopis a kopii vzácné knihy

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil předá ve středu papeži Benediktu XVI. dopis od předsedy české vlády Mirka Topolánka a dar české vlády. Pospíšil se ve Vatikánu zúčastní audience u papeže jako zástupce země, která nyní předsedá Evropské unii. Papež Českou republiku plánuje navštívit letos na podzim. V souvislosti s přípravou této návštěvy se opět začalo hovořit o novém pokusu ratifikovat česko-vatikánskou smlouvu. Podle ministerstva kultury by jejímu přijetí prospělo schválení zákona o majetkovém vyrovnání státu a církví.

Topolánek v dopise vyjadřuje podporu papežovu úsilí v boji za lidská práva a demokracii ve světě. Premiér se také zmiňuje o významu letošního roku, který je pro ČR důležitý nejen kvůli jejímu nynějšímu předsednictví EU, ale také jako rok 20. výročí pádu železné opony a pátého výročí rozšíření unie o deset nových členů.

Kniha, kterou vláda papežovi posílá, je faksimile díla Horae Principii de Rohan (Kniha hodinek knížete Rohana), která patří ke klenotům Národní knihovny. Jde o iluminovaný rukopis, který nechal kolem roku 1500 vyhotovit Pierre de Rohan-Gié (1451 až 1513). Takzvané knihy hodinek byly náboženské texty, respektive návody pro středověkého člověka, kterak se během dne a roku správně modlit. Kalendářní část knihy obsahuje pro každý měsíc obrázky nebeských znamení a činností charakteristických pro danou část roku. Další iluminace čerpaly své náměty v bibli a životech svatých.

Vydáno pod