Hradecká dálnice zlepšila dopravní situaci na silnici smrti

Hradec Králové - Silnice první třídy z Hradce Králové do Prahy se zřejmě podle posledních statistik zbavila nálepky silnice smrti. Zásluhu na tom má část dálnice D11 k Hradci Králové, na kterou se na konci roku 2006 drtivá většina dopravy přesunula. Potvrdily to poslední statistiky hasičů vyjíždějících k haváriím na silnici a dálnici, řekl vedoucí hradeckého operačního střediska hasičů Radek Mencl.

Na novém úseku dálnice loni sice počet zásahů hasičů vzrostl na 54 zpředloňských 41, ale nikdo při nehodách nezemřel. V roce 2007 na dálnici zahynul jeden člověk. Do statistiky nehod a výjezdů hasiči zahrnují i přivaděče na dálnici z Hradce Králové a od Chlumce nad Cidlinou.

Ještě v roce 2006 evidovali hradečtí hasiči na silnici první třídy do Prahy 78 různých nehod, při kterých zemřelo osm lidí a 61 osob bylo zraněno. Silnice se tím řadila k nejnebezpečnějším v celém Česku. V letech 2007 a 2008 se počet nehod na silnici snížil o více než polovinu. Počet mrtvých rapidně klesl na dvě úmrtí v roce 2007 a jedno úmrtí loni.

Přestože je nyní provoz na silnici na Prahu výrazně slabší, řidiči by měli být při jízdě po ní stále opatrní. Potvrzuje to páteční tragická nehoda, při které řidič osobního auta Opel Vectra vjel z dosud nezjištěných příčin do protisměru, kde se čelně srazil s kamionem. Třiatřicetiletý řidič Opelu na místě zemřel.

Nyní je nejnebezpečnější silnicí v hradeckém kraji tah z Hradce Králové do Náchoda. I této silnici, po níž proudí kamiony na náchodský přechod do Polska, by měla v budoucnu odlehčit dálnice. Ta by měla vést v trase Hradec Králové - Jaroměř - Trutnov - Královec.

Vydáno pod