Pěstouni Rosnerovi byli obžalováni z týrání svěřených dětí

Brno - Okresní státní zastupitelství ve Vyškově dnes podalo obžalobu na pěstouny Blaženu a Lubomíra Rosnerovi ze Slavkova u Brna. Z údajného týrání svěřených dětí se tak budou zpovídat u soudu. Podle obžaloby manželé od roku 2001 do srpna 2006 nakládali se svěřenými dětmi "téměř denně zle a bezcitně", a to "po stránce psychické i fyzické". V případě uznáni viny jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí dva až osm roků.

V čem údajné týrání spočívalo, policisté ani státní zástupci nezveřejnili. Mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma uvedl, že to ani nyní nebudou upřesňovat. Podle některých informací pěstounka například zpohlavkovala svěřenou dívku, když byla ošklivě ostříhaná. Dívčin nevlastní bratr incident natočil. Rosnerová vznik videa připustila, blíž se k obvinění nevyjádřila. Její manžel uvedl, že málokdo rozumí výchově mentálně postižených dětí a dokáže si ji představit.

Rosnerovi působí jako pěstouni 26 let

Kvůli podezření z týrání strávili Rosnerovi loni v létě asi měsíc ve vazbě. Soudce ji nařídil, aby policisté mohli v klidu vyslechnout svěřené děti. Po ukončení vazby naopak vyškovský soud rozhodl o tom, že se svěřené děti mohou do slavkovského domku vrátit. Děti byly předtím načas v brněnském ústavu Kociánka. K manželům Rosnerovým se nevrátili pouze dva chlapci. Jeden nastoupil do učení s tím, že bude bydlet v Brně na internátu. U druhého souhlasili Rosnerovi s odebráním z jejich péče a umístěním do diagnostického ústavu. Právě obtížná výchova druhého z hochů v rodině údajně problémy odstartovala.

Rosnerovi působí jako pěstouni 26 let. Za tu dobu prošlo jejich domácností 15 dětí. Kvůli tomu, že si brali do péče zejména postižené děti, byli uznávaní a obdivovaní okolím. Za jejich práci je vyznamenal medailí za zásluhy prezident Václav Klaus.

Manželé Rosnerovi
Zdroj: MF Dnes/Radek Miča