Policie obvinila po akci radikálů v Litvínově jednoho muže

Most - Po sobotní akci krajně pravicové Dělnické strany (DS) v litvínovském sídlišti Janov policie obvinila devětadvacetiletého muže z Litvínova z výtržnictví. Mužem je zřejmě Rom, který na členy a příznivce DS při jejich pochodu janovským sídlištěm vulgárně pokřikoval a urážel je. U extremistů policisté protiprávní jednání nezaznamenali, obviněnému muži hrozí až dvouletý trest.

Sídlištěm, kde žije řada nepřizpůsobivých obyvatel, zejména Romů, v sobotu prošlo asi 30 členů takzvaných hlídek DS. Pochod se obešel bez incidentů, na bezpečnost a pořádek v sídlišti dohlíželi policisté i strážníci. Podle místopředsedy DS Petra Kotába strana akci zorganizovala proto, že radnice ztrácí zájem o řešení problémů na sídlišti. S tím však starosta Milan Šťovíček (ODS) nesouhlasí, město podle něj naopak vyvíjí značnou snahu o zlepšení situace v Janově.

Hlídky rozdávaly starousedlíkům tiskoviny DS a anketní lístky s otázkami, zda jsou spokojeni s opatřeními radnice k obnovení pořádku na sídlišti. V rodinném domě v nedaleké čtvrti Hamr navštívili místostarostu Martina Kliku (ČSSD), jemuž rovněž předali anketní lístek. Romové, kteří průvod sledovali většinou z balkonů a oken bytů, častovali členy a příznivce DS nadávkami a požadovali, aby sídliště opustili. K pořádku a slušnosti Romy nabádal předseda Romského křesťanského sdružení Radek Grunza.

Předseda DS Tomáš Vandas i Gruzna vyzvali Šťovíčka i jeho zástupce Kliku k rezignaci. Kromě nezvládnutí situace v Janově jim vyčítají i údajnou korupci v souvislosti s městskými zakázky, na kterou poukázala některá média.