Rath vyzval Nečase, aby navýšil dotace na sociální služby

Praha - Středočeský hejtman David Rath se obrátil dopisem na ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase s žádostí o navýšení dotace na sociální služby. Ministerstvo příspěvek oproti předchozím dvěma letům snížilo téměř o polovinu. Předloni dostal Středočeský kraj 557 milionů, loni 505 milionů a pro letošní rok byla podel Ratha určena dotace ve výši 259 milionů korun. Nečasův úřad ale podle mluvčího Jiřího Sezemského dotaci na sociální služby během roku navýší. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásil minulý týden kvůli nedostatku peněz pro zařízení sociální péče stávkovou pohotovost.

Vedení kraje při sestavování rozpočtu počítalo s tím, že obdrží podobné dotace jako v minulých letech. Nestalo se to a podle Ratha nyní hrozí výrazné zhoršení kvality a rozsahu poskytovaných sociálních služeb. „Není možné nám zkrátit dotace na chod sociálních ústavů a hlavně domovů důchodců o tak výraznou částku,“ tvrdí hejtman.

Podobná situace je i v ostatních krajích. Rath chce proto téma financování sociálních služeb otevřít na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny. Bude žádat vysvětlení nejen po Nečasovi, ale i po premiérovi Mirku Topolánkovi (oba ODS). Nečas před několika dny uvedl, že ve státním rozpočtu dostalo ministerstvo méně peněz než loni. Stát v rozpočtu na letošní rok snížil výdaje na sociální služby o celou třetinu. Zatímco loni to bylo 6,8 miliardy korun, v letošním roce počítá s dotacemi 4,5 miliardy korun.

Dotace se mají během roku navýšit, nikdo ale neví kdy

Dotace na sociální služby by ale měly být během roku navýšeny. „V nejbližších dnech bude rozhodnuto o tom, že se objem dotace doplní formou rozpočtového opatření. Ta věc je připravena a jde o to ji administrativně vyřešit,“ uvedl Sezemský. Výši prostředků ani to, kdy kraje další peníze dostanou, ale nechtěl upřesnit

Rath už poslal dopis ředitelům jednotlivých domovů důchodců a domů s pečovatelskou službou, ve kterém je o situaci informoval. Pokud ministerstvo peníze neposkytne, nastane podle hejtmana krizový scénář. Protože chybějící miliony nelze najít v rozpočtu, bude podle hejtmana nutné ředitele přimět k úsporným opatřením. V krajním případě zařízení osloví i rodiny klientů a požádají je například o sponzorské dary.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod