Němec nezvládl řízení a skončil se škodovkou na střeše kostela

Berlín - Mistrovský kaskadérský kousek se podařil mladému Němci, který nezvládl řízení a skončil se svou škodovkou na střeše kostela. Scénu, kterou by snad lépe nevymysleli ani v Hollywoodu, popsala agentura DPA. Po letu dobrých 30 metrů vzduchem utrpěl třiadvacetiletý řidič podle policie vážná zranění, není ale údajně v ohrožení života.

Nehoda se stala v neděli ve východní spolkové zemi Sasko sousedící se severozápadními Čechami. Mladík očividně ve vysoké rychlosti ztratil kontrolu nad vozem Škoda Octavia, prorazil svodidla a najel na násep. Ten podle policie zafungoval jako odrazová hrana skokanského můstku, která auto vymrštila a to pak skončilo ve střeše kostela města Limbach-Oberfrohna.

„To snad není možné,“ pomyslel si prý farář Johannes Schubert, když spatřil v krovu svého 400 let starého svatostánku zející díru a v ní, ve výšce asi sedmi metrů, trčící automobil. Záchranáři a hasiči museli povolat speciální vozidlo s jeřábem, aby létajícího automobilistu vysvobodilo.

Náhodnými svědky nehody byli dva policisté ve služebním autě. Čekali právě na křižovatce poblíž kostela na zelenou, když jim přímo před očima proletěl automobil. Rychlost, jakou mladík jel, teď má zjistit odborná expertiza. Řidiči, který zatím nemohl být vyslechnut, také odebrali vzorek krve kvůli testu na alkohol.

„Něco takového jsem ještě nezažil,“ zareagoval krátce po nehodě policista Knut Wagner. Za „téměř nepochopitelný“ označil řidičův „kousek“ i kaskadérský expert, režisér akčních filmů Stefan Richter z produkční společnosti Action Concept.

„Pro takovou scénu bychom museli postavit rampu širokou čtyři a dlouhou deset metrů,“ odhadl. „Ten vůz musel jet extrémně vysokou rychlostí, aby při tak krátkém nájezdu zvládl čistý let bez překlopení.“

„Zažili jsme dva zázraky,“ soudí farář Schubert. „Ten mladík přežil a kostel nevyhořel, přestože z auta vyteklo tolik benzínu.“ Věřící sice mohou jeho bohoslužby navštěvovat nadále, protože vnitřní prostory kostela zůstaly nepoškozené, škodu na kostelní střeše ale farář odhaduje na několik desítek tisíc eur.

Vydáno pod