Ombudsman žádá zrušení protipožární vyhlášky

Praha - Ombudsman Otakar Motejl požádal Ústavní soud, aby zrušil protipožární vyhlášku, která platí od 1. července loňského roku. Podle ombudsmana je v určitých bodech protiústavní a přináší zisk jen některým lidem. Norma ukládá povinnost vybavit nové stavby hasicími přístroji a vybrané z nich pak i kouřovými čidly. Hasiči dokument brání argumentem, že roste počet mrtvých při požárech. Veřejný ochránce práv oponuje, že statistiky toto tvrzení nedokládají.

Průměrná statistika hasičů udává sedm požárů denně s jedním zraněným, každých pět dní pak při požáru člověk umírá. Podle hasičů je tato situace alarmující, a právě z toho důvodu prosadili protipožární vyhlášku, která ukládá jako povinnou výbavu každé novostavby hasicí přístroj nebo kouřová čidla. Podle ombudsmana je ale diskriminující. Vadí mu, že lidé nemají bezplatný přístup k technickým normám, na kterých je instalace hasicího zařízení závislá.

Na vyhlášce podle ombudsmana vydělají zejména firmy, které hasicí přístroje prodávají, instalují a kontrolují. Navíc mu jako nesmyslné přijde, že čidla by měla být umístěna u východu z domu. Podle hasičů je to nejlepší místo, pokud je v domě jen jedno čidlo, jak dokládá Petr Kopáček, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR: „Pokud hoří v jiné místnosti, tak se kouř dostane i do chodby, a na požár upozorní.“

Ombudsman poukázal, že oficiální statistiky hasičů o údajném nárůstu nevypovídají - počet požárů v letech 2003 až 2007 je na stejné úrovni, stejně jako počet zraněných. V roce 2007 se dokonce ve srovnání s uplynulým léty snížil počet mrtvých. Kopáček prohlásil, že hasiči ve středu zveřejní přesné statistiky týkající se požárů v ČR za loňský rok. I když mluvčí nechtěl komentovat trendy v oblasti požárů v domácnostech, podle předběžných informací hasičů jsou jiné, než uvádí Motejl.

Případné zrušení vyhlášky by podle developerů v jejich praxi nic nezměnilo. „Bez ohledu na výsledné vyjádření Ústavního soudu nepočítáme s tím, že bychom do budoucnosti s hasicími přístroji a dalšími protipožárními opatřeními v našich novostavbách nepočítali. Jedná se o základní vybavení každé nově vybudované stavby,“ uvedl například mluvčí společnosti Sekyra Group Radek Polák.