Armáda čelí žalobám od vlastních pilotů

Praha - Po záchranných praporech nyní armáda omezila i leteckou pátrací službu. Vojáci tvrdí, že součinnost s integrovaným záchranným systémem už pro ně není jasnou prioritou. Armádě přerostl přes hlavu zejména spor o stažení vrtulníku Sokol, proti které se bouří piloti letecké pátrací a záchranné služby.

Kroky spojené s armádní reformou mnozí chápou pod heslem všechny síly do zahraničních misí, pomoc domácímu obyvatelstvu až na druhém místě. Poté, co se armáda vzdala většiny záchranných praporů, je na řadě také letecká pátrací a záchranná služba v Přerově. Armáda stáhla speciální lehké vrtulníky Sokol do Prahy, odešli i mnozí z pilotů. Situaci řeší provizorně a nasazuje i těžší stroje Mi-171. To se nelíbí civilním záchranářům.

Armáda navíc zdvojnásobila dobu pohotovosti ke vzletu z deseti na dvacet minut a uvažuje o dalším prodloužení. „Já si myslím, že to není podstatná ztráta,“ uvedl velitel vzdušných sil AČR Ladislav Minařík. Oponuje mu ale Antonín Vaňo, zástupce ředitele Zdravotnické záchranné služby Zlín: „Je to hrozně dlouhá doba, v některých případech to rozhoduje o životě.“

Armáda: Zajistíme jen to, co musíme

Letecká pátračka je určená primárně k záchranně posádek v nouzi a její existence je dána mezinárodními úmluvami. Loni však bylo uskutečněno pouhých 13 letů. Vojenský vrtulník přitom může na rozdíl od civilních létat i v noci nebo za špatného počasí. „Nadřízení uvažují dokonce o tom, že se zruší příslušné smlouvy s hasiči a záchranáři,“ uvedl pilot, jenž si nepřál zveřejnit své jméno.

Vzkaz armády je jasný - zajistíme jen to, co musíme. To dokládá i náčelník generálního štábu AČR Vlastimil Picek: „Není to úplně priorita AČR, je to spíš priorita hasičů.“

Na armádu podaly žalobu desítky vojáků

Velení armády i ministerstvo obrany argumentují i tím, že letecká pátračka se využívá málo a není vybavená pro okamžité lékařské zásahy. O žádné omezování pomoci obyvatelstvu se podle nich nejedná.

Armáda nyní čelí desítkam žalob, které na ni minulý týden podali vlastní vojáci, piloti ze záchrané a pohotovostní služby SAR. Hovoří o nezákonných nařízeních, výhružkách o likvidaci služby SAR, která pomáhala lidem v ohrožení života.

Podrobnější informace o dění kolem stažení vrtulníku Sokol a situaci v jednotce SAR přinese dnes ve 21:25 pořad Reportéři ČT.

Vydáno pod