Za pražské celoroční jízdenky zaplatí možná cestující až deset tisíc korun

Praha - Cestování pražskou hromadnou dopravou se možná od příštího roku výrazně prodraží. Až deset tisíc korun by mohli platit Pražané za roční jízdenku pro hromadnou dopravu na území hlavního města, informoval deník Právo. Je to jedna z variant, kterou zvažuje dopravní podnik (DP), aby se vyrovnal se stále nižšími provozními dotacemi od města. Návrh počítá i se zrušením slev v hromadné dopravě pro důchodce.

„Od roku 2010 by mělo dojít k zásadní změně celého tarifního sytému,“ uvádí návrh. Město má být rozděleno do tří kruhových pásem s tím, že měsíční jízdenka ve dvou pásmech by stála 550 korun, což zhruba odpovídá současnému stavu, kupón pro tři pásma by vyšel za měsíc na 800 korun. Celoroční by měl být pro tři pásma za 10 000 korun.

Podle odborníků je největší ekonomický problém DP v nepřiměřeně nízké ceně, která neodpovídá běžně užívaným koeficientům mezi jednotlivým a dlouhodobým jízdným. Dvořák se v předloženém návrhu odvolává na Mnichov, kde je roční jízdenka desetinásobkem měsíční.

Slevy jsou podle návrhu také údajně přežitkem. Jízdy zdarma pro seniory nad 70 let považuje DP za ekonomicky zcela neopodstatněné, protože dřívější nízké důchody se valorizovaly a také délka života se prodloužila. Vysoké slevy tak omezují tržby, uvedlo Právo. 

Označení jízdenky
Zdroj: ČT24