Klaus přivítal na Hradě nové hejtmany z ČSSD

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes sešel s novými hejtmany. Na Pražský hrad tak vůbec poprvé zavítali šéfové krajů pocházející z ČSSD, která na podzim drtivě zvítězila v krajských volbách. Jedinou výjimkou byl pražský primátor Pavel Bém z ODS, který o své křeslo loni bojovat nemusel. Na Hrad dorazilo všech 14 šéfů krajů včetně dvou hejtmanek.

„Řadu z vás znám z Parlamentu i odjinud, řadu neznám, s někým jsem se už potkal,“ uvedl Klaus při uvítání hetmanů. Prezident vyjádřil přání, že bude pokračovat tradice pravidelného setkávání s hejtmany a návštěv hlavy státu v jednotlivých krajích.

Hejtmany na Hrad přivedl nový předseda Asociace krajů - jihomoravský hejtman a bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Zdůraznil, že kraje chtějí být partnerem vládě při řešení dopadů ekonomické krize na Českou republiku.

Rath daroval Klausovi svou knihu

Hejtmani přivezli prezidentovi „malý dar“ v podobě velkého dárkové koše složeného podle Haška z toho nejlepšího, co dává každý z krajů. Každý z hejtmanů pak dal Klausovi ještě osobní dárek, většinou knihu o kraji, jemuž vládne.

Výjimku tvořil středočeský hejtman a dlouholetý kritik Klause David Rath, který prezidentovi věnoval knihu svých článků Síla argumentů. „Pan hejtman dává nikoli kraj, ale sebe,“ poznamenal pobaveně Klaus. Rath mu volbu daru zdůvodnil tím, že prezident Středočeský kraj zná.