Spor o miss: Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch Maláčové

Brno - Michaela Maláčová může definitivně používat název Česká Miss pro svou soutěž krásy. Rozhodl tak Nejvyšší soud, který potvrdil dřívější rozsudky. Na soudy se obrátil Miloš Zapletal, který pořádal starší soutěž Miss České republiky. Považoval to totiž za nekalou soutěž a parazitování na svém úspěšném projektu. Všechny soudy ale rozhodly, že je slovo miss obecné označení, na které nikdo nemá výhradní právo.

Maláčová rozhodnutí soudu považuje za definitivní ukončení sporu a doufá, že se jí Zapletal omluví. „Jsem ráda, že zvítězila pravda nad lží a nenávistí. Nyní bych očekávala od pana Zapletala veřejnou omluvu za jeho pomluvy a nepodložená tvrzení, která o mně a soutěži Česká Miss šířil,“ uvedla ředitelka České Miss. Zapletal se zatím nevyjádřil. 

Pražský městský soud zamítl Zapletalovu žalobu už v roce 2006. „Nebyla prokázána nekalá soutěž, soud míní, že průměrný spotřebitel si obě soutěže neplete,“ konstatovala tehdy soudkyně. Uvedla, že soutěž Česká Miss je odlišná od Miss ČR. „A ty rysy, které mají shodné, mají všechny soutěže krásy na světě,“ dodala soudkyně. Později verdikt potvrdil i vrchní soud. 

„Pan Zapletal soutěže krásy nevymyslel, nemá na ně monopol, včetně toho označení. K tomu přihlédl i soud, a to je podle zdravého selského rozumu pro všechny pochopitelné,“ uvedla před časem Maláčová, která se v roce 1991 stala vítězkou „Zapletalovy“ soutěže. 

Starší česká soutěž dívčí krásy má v současnosti potíže. Zapletal ji pořádal od konce 80. let a loni ji prodal podnikateli Janu Moťovskému, který o několik měsíců později zmizel. Loni v říjnu projekt odkoupila developerská společnost Central Group. Maláčová pořádá Českou Miss od roku 2005 a pro letošek získala exkluzivní prostor ve vysílání televize Nova.