ODS chce prosadit úpravy v poplatcích, a zamezit tak jejich zrušení

Praha - Úpravy regulačních poplatků ve zdravotnictví, na kterých se shodl zdravotnický výbor horní komory, budou prosazovat senátoři ODS. Další úpravy budou ochotni podpořit pouze za předpokladu, že nebudou zásadní. Informace přinesla po úterním jednání senátorského klubu strany předsedkyně výboru Alena Palečková. Podporu předpokládá jak od senátorů z KDU-ČSL, tak nestraníků z Klubu otevřené demokracie. Senát bude o poplatcích rozhodovat na dnešní schůzi.

Palečková uvedla, že jsou senátoři ochotni zvážit drobné „kosmetické úpravy“: „Nesmí ale narušit systém, regulační funkci poplatků.“ Nepřijatelné jsou podle ní lidovecké návrhy na snížení poplatků za léky či zavedení poplatků za celý recept místo jednotlivých léků nebo zrušení poplatků pro děti do 18 let a důchodce nad 65 let, o což usiluje ČSSD.

ČSSD navrhuje zavedení 20 korun za celý recept

Petr Vícha, předseda senátorů ČSSD, prohlásil, že klub bude navrhovat také zavedení dvacetikorunového poplatku za celý recept. „Ale budeme s kolegy z ostatních klubů hledat kompromis, který by mohl být schválitelný také v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Vícha.

Místo absolutního zrušení poplatků, které prosadila opozice ve sněmovně, doporučil zdravotnický výbor zrušení poplatků jen u dětí do 15 let věku, a to pouze za návštěvu lékaře. Důchodci by regulační poplatky měli platit dál. Pro obě věkové skupiny se má snížit v duchu návrhu ministerstva zdravotnictví ochranný limit z 5 000 na 3 000 korun.

Podle úterní dohody nové ministryně Daniely Filipiové (ODS) s rebelujícími poslankyněmi Strany zelených Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou by se ale tyto parametry mohly ještě změnit. Za ambulantní návštěvu lékaře by neměly platit děti až do 18 let, limit se jim má, stejně jako seniorům nad 65 let, snížit až na 2 500 korun.

Ochranný limit seniorů má počítat s doplatky za všechny léky

Do ochranného limitu se podle této dohody mají seniorům započítávat navíc doplatky za všechny léky, včetně těch s méně než třicetiprocentní úhradou ze zdravotního pojištění, a takzvané podpůrné léky, používané nejvíce právě touto věkovou kategorií. Poplatek 30 korun za položku na receptu u léků s doplatkem vyšším než 30 korun se zruší. Výpadek příjmů lékařů bude kompenzován.

Podle návrhu senátního zdravotnického výboru by neměly platit děti v dětských domovech a nově i v pěstounské péči. Poplatky by neměli platit ani lidé v sociálních ústavech. Návrh výboru zachovává poplatek za každou položku na receptu, ruší jej ale u léků s doplatkem vyšším než 30 korun. Do limitu by se měly započítávat doplatky za léčivé přípravky a potraviny. Dopady změny ministerstvo vyčíslilo zhruba na dvě miliardy korun.

Paroubek opět hrozí vyvoláním hlasování o nedůvěře vládě, pokud s nimi vláda nebude jednat

Doporučení svého výboru horní komora téměř jistě díky většině ODS a KDU-ČSL schválí. Téma má být předmětem jednání i na setkání představitelů senátorských klubů včetně ČSSD. Předseda ČSSD největší opoziční strany Jiří Paroubek opakovaně hrozil, že vyvolají hlasování o nedůvěře vládě, pokud s nimi vládní strany o úpravě poplatků nebudou jednat.

Ve sněmovně má levicová opozice větší sílu než v Senátu, a to často i díky nespokojencům z vládních stran. Pokud by sněmovna neschválila žádnou z navržených změn, systém poplatků by fungoval beze změny. Opozice by pro úplné zrušení poplatků musela získat nejméně 101 hlas, přičemž v prosinci novelu prosadila jen 97 hlasy; pro schválení senátní verze, kterou už poslanci nemohou měnit, postačí aktuální většina.