Každoroční schůze Trojky EU-Afghánistán se sejde v Praze v Černínském paláci

Praha - Ministerstvo zahraničních věcí bude hostit ve svém sídle v Černínském paláci schůzi takzvané Trojka EU-Afghánistán. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg bude jako šéf diplomacie předsednické země EU jednat s eurokomisařkou pro vnější vztahy Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a afghánským ministrem zahraničí Rangínem Dádfarem Spantou o situaci v násilím zmítaném Afghánistánu a vztazích mezi unií a touto středoasijskou zemí.

Schůzka „trojky“ se koná pravidelně jednou ročně. Letos bude na pořadu jednání také uplatňování afghánské národní rozvojové strategie a vztahy Afghánistánu se sousedy. Ty jsou napjaté především s Pákistánem, neboť na jeho území se ukrývají bojovníci afghánského povstaleckého hnutí Taliban.

O česko-afghánských stycích a zapojení Česka do vojenských operací a rozvojových projektů mezinárodního společenství v Afghánistánu bude poté se Spantou hovořit i premiér Mirek Topolánek.

Afghánistán se zmítá v násilnostech od roku 2001, kdy USA se spojenci svrhly tehdy vládnoucí Taliban. Fundamentalistické hnutí v posledních dvou letech zintenzivnilo útoky na prozápadní kábulskou vládu i mezinárodní jednotky. V zemi v současnosti působí téměř 70 000 zahraničních vojáků, z nichž polovinu tvoří Američané. Česko se vedle bojové operace Trvalá svoboda proti Talibanu podílí i na obnově země pomocí provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar.

Vydáno pod