Omezení provozu v Legerově ulici má centru ulevit

Praha - Městská část Praha 2 se chystá na zkušební dobu zúžit komunikaci v Legerově ulici o jeden pruh. Po zkušební době chce úřad městské části výsledky experimentu vyhodnotit a uzavřený pruh buď znovu otevřít, či ponechat uzavřený. Rozhodnutí o omezení dopravy na extrémně frekventované komunikaci vyvolalo velké diskuse nejen mezi řidiči, ale také mezi odborníky. Zastánci opatření předpokládají snížení hluku a emisí, na druhé straně odpůrci předvídají větší komplikace.

Z Legerovy ulice je každodenně hlášen čtvrtý dopravní stupeň. Místostarosta Úřadu městské části Praha 2 Václav Vondrášek soudí, že omezení dopravy z provozu ve 4 dopravních pruzích na 3 v Legerově ulici prospěje místní škole, urologické a dětské klinice. „Zúžení o jeden pruh je naprosto mizivá záležitost,“ řekl pro ČT Václav Vondrášek s tím, že také v opačném směru funguje provoz dostatečně pouze se třemi pruhy. Místostarosta Prahy 2 upozorňuje, že pod celým dopravním úsekem vede trasa metra a doporučuje řidičům, aby městskou dopravu využívali.

Místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek:

„Ať řidiči nastoupí do městské dopravy a nevozí si zadek na úkor ostatních.“

Proděkan pro vědeckou a výzkumnou činnost Dopravní fakulty Českého vysokého učení technického (ČVUT) Petr Moos předpokládá, že v důsledku omezení provozu v Legerově ulici dojde pouze k přesunutí intenzity dopravy do okolních částí dopravní sítě. Petr Moos upozorňuje, že Legerova měla být původně radiálou mezi dvěma okruhy, které v současnosti vůbec neexistují. „My se marně ptáme, kdy už konečně bude vnější pražský okruh, který část intenzity převezme,“ říká Moos. Ve světle zkušenosti z evropských metropolí doporučuje Moos třeba zpoplatnit průjezd centrem Prahy nebo úřední podporu cestování městskou hromadnou dopravou.

  • Místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64319.jpg
  • Proděkan ČVUT Petr Moos autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/644/64320.jpg