Za poslední ročník mateřské školky se zatím platit nebude

Praha - Senát dnes schválil novelu školského zákona. Návrh, který podpořilo 47 ze 76 přítomných senátorů, je nejrozsáhlejší změnou nového školského zákona, který začal platit v září 2004 a zavedl takzvané rámcové vzdělávací programy. Malotřídky pravděpodobně budou moci dál existovat i s nízkými počty žáků, do první třídy by mohly nastoupit i nadané pětileté děti a poslední ročník mateřské školky by měl nadále zůstat bezplatný. Školy čeká především v rámci přijímacích zkoušek také menší byrokracie. Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, by mohla začít platit do konce února.

„Jsem velmi spokojený. Žádná právní úprava není dokonalá, ale myslím si, že se nám v tomto případě podařilo schválit v obou komorách velmi kvalitní novelu školského zákona, která zavádí řadu nových a v praxi velmi potřebných opatření,“ reagoval ministr školství Ondřej Liška. 15. března končí lhůta pro podávání přihlášek na střední školy. Jejich ředitelé by tak měli podle ministra dostat dostatečný časový předstih na to, aby se na nová pravidla přijímacích řízení stihli připravit.

Liška tak reagoval na výhrady části senátorů ke sněmovní úpravě, podle níž by se na přijímací řízení neměl výslovně vztahovat správní řád. Milan Bureš (ODS) poukázal na to, že poslanci tuto pasáž zrušili bez náhrady, takže ředitelé škol nemají jasná pravidla. Liška chce ale problém prozatím řešit metodickým pokynem ministerstva: „Obávám se, že dobře míněné a správné návrhy na úpravu v letošním roce by nemohly být využity.“ Slíbil, že navrhované úpravy ministerstvo začlení do příští novely, kterou připraví v řádu týdnů.