Za pád stromu ve Zlíně podle prvního posudku město nemůže

Praha - Vyšetřování pádu dvacetimetrového stromu, který minulý čtvrtek v centru Zlína zabil jednoho školáka a dalších šest lidí zranil, má první výsledky. Vedení města zveřejnilo znalecký posudek, podle kterého nešlo tragédii předvídat. Policie to ale tak jednoznačně nevidí a čeká ještě na další expertizy.

Podle prvního posudku měl strom téměř odumřelé kořeny, mírně sníženou vitalitu a nic nenasvědčovalo jeho vyvrácení. „Příčinou statického selhání … je téměř úplné odumření kořenového systému stromu,“ napsal soudní znalec Pavel Šimek. Zároveň upozornil na to, že kořenový systém umírá řadu let. V místě odumřelých kořenů jsou patrné náhradní koncové kořínky, které patrně zajišťovaly příjem živin a vody tak, že ztráta vitality stromu nebyla viditelná.

Radnice si nechala zpracovat posudky dva, výsledky druhého ještě k dispozici nemá. Jejich závěry mají odpovědět mimo jiné na otázku, zda město jako vlastník stromu něco zanedbalo. Další posudky si nechávají zpracovat i policisté, kteří případ prošetřují. Část stromu si odvezli k podrobné analýze. Celý strom byl rozřezán, jeho jednotlivé části označeny a uloženy k případnému dalšímu zkoumání. Čekání na policejní expertizu ale může trvat až tři měsíce.

Strom spadl ve čtvrtek v centru Zlína na autobusovou zastávku a zabil dvanáctiletého chlapce. Jeho stejně starý kamarád byl těžce zraněn, podle mluvčí brněnské dětské nemocnice se začíná pomalu uzdravovat. Jeho stav sice stále zůstává vážný, ale v uplynulých hodinách se zlepšil. U místa tragédie se denně zastavují desítky lidí. Pod fotkou zesnulého hocha je více než sto hořících svíček, vzkazy od kamarádů a spolužáků, květiny a plyšové hračky.

Zlínská radnice chce po tragédii zpřísnit kontrolu a zlepšit péči o městskou zeleň. Odpovědní pracovníci vytipovali zhruba 24 lokalit, které pečlivě prohlédnou. Jde především o místa, kudy prochází mnoho lidí, jako jsou školy. Do konce března tak chtějí zkontrolovat asi 1 000 dřevin a v případě závažných pochybností strom pokácejí.

Strom se vyvrátil ze země a spadl do skupinky procházejících občanů. Záchranáři byli na místě za tři minuty a okamžitě začali poskytovat první pomoc šesti zraněným.
Zdroj: www.hzs-zlkraje.cz/HZS Zlínského kraje