Evropské demokraty povede do eurovoleb předsedkyně Hybášková

Praha - Evropská demokratická strana (EDS) představila základ své kandidátky pro eurovolby. Lídrem bude současná europoslankyně a předsedkyně evropských demokratů Jana Hybášková. Mezi dalšími kandidáty by se mohl objevit třeba také bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

„Evropská demokratická strana mě oslovila, abych se stal expertem, který bude pro ni pracovat v oblasti bezpečnosti,“ řekl Šedivý. 

Vedle Jiřího Šedivého je v přípravném týmu také bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj a členka pražského zastupitelstva Jana Ryšlinková, stejně jako bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová. „Paní Věra Jourová byla naprosto nespravedlivě a protizákonně nařčena. Pro mne je to jenom zárukou vysokých morálních kvalit,“ vysvětlila Hybášková. Jourová byla obviněna z korupce v budišovské kauze, podezření se ale nepotvrdilo a bývalá náměstkyně teď žaluje stát o 3,5 milionu korun. Kvůli vazbě totiž přišla o dvě lukrativní pracovní nabídky.

EDS rovněž představila témata, na která má v úmyslu se v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu zaměřit. Jde o zahraniční politiku, bezpečnostní politiku, energetickou bezpečnost a v neposlední řadě i vědu a vzdělávání.

EDS hodlá vyčlenit na svou kampaň okolo 8 milionů korun. Třeba vládní ODS, jejímž lídrem do voleb má být současný europoslanec Jan Zahradil, hodlá do kampaně investovat 40 milionů korun, opoziční ČSSD pod taktovkou ekonoma Jiřího Havla 30 milionů. I další strany mají už o svých lídrech pro volby do Evropského parlamentu jasno - lidovce povede do voleb Zuzana Roithová a komunisty Miroslav Ransdorf.