Stále více Čechů podporuje schválení Lisabonské smlouvy

Praha - Většina Čechů si podle lednového průzkumu agentury STEM myslí, že by čeští poslanci a senátoři měli schválit Lisabonskou smlouvu, která má reformovat Evropskou unii po jejím rozšíření. V lednu si to podle STEM myslelo 64 procent lidí, což bylo o 19 procent více než loni v říjnu. Poslanecká sněmovna ani Senát zatím o smlouvě nehlasovaly, Česko tak zůstává jedinou zemí EU, která se k dokumentu ještě nevyslovila.

Názor většiny Čechů ale podle STEM nesouvisí s nárůstem znalosti obsahu smlouvy, který se za uplynulý čtvrtrok nezvýšil tak výrazně jako souhlas s jejím schválením. Příčinu postoje většiny lidí vidí analytici STEM spíše v jejich obavě z toho, že by Česko mohlo ztratit prestiž, kdyby parlament smlouvu neschválil.

Podpora schválení Lisabonu v porovnání s říjnem 2008 vzrostla u sympatizantů napříč všemi parlamentními stranami. Největší nárůst je u příznivců ČSSD a zelených. Převažující nesouhlas je u voličů KSČM. Nejvíce fandí přijetí Lisabonu právě zelení - celých 74 procent příznivců této strany je pro přijetí tohoto reformního dokumentu EU. U ČSSD jich je 68, v závěsu jsou voliči ODS (67 procent), následovaní voliči KDU-ČSL (62 procent). Pro přijetí jsou nejméně sympatizanti komunistů (pouze 43 procent z nich si ratifikaci přeje).

STEM také zjistil, že i když stoupá podpora schválení Lisabonu, současně 70 procent lidí přiznává, že neví, co vlastně přijetí Lisabonu znamená, respektive jaké změny a dopady nastanou.

Lisabon sněmovna příští týden zřejmě neprojedná 

Příští úterý měla na mimořádné schůzi projednávat Lisabon sněmovna. Jenže šéf dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD) se chystá navrhnout přerušení tohoto zasedání, a to zřejmě až do poloviny února. O jeho návrhu na přerušení musí ale ještě podle jednacího řádu rozhodnout sami poslanci. Zákonodárci o Lisabonu začali jednat loni 9. prosince, schůze byla přerušena do 3. února. Do té doby se měly k dokumentu vyjádřit příslušné sněmovní výbory. Jenže jejich stanoviska zatím nepadla, například zahraniční výbor projednávání Lisabonské smlouvy přerušil už dvakrát a vrátit by se k němu měl do 15. února.

Miloslav Vlček
Zdroj: ČT24