Senát schválil přepracovaný návrh zahraničních misí

Praha - Senát dnes schválil přepracovaný plán zahraničních misí české armády pro letošní rok. Pro návrh dnes hlasovalo 49 senátorů. Horní komora tak schválila vyslání vojáků dokonce ústavní většinou. Pro návrh hlasovalo i šest senátorů z klubu ČSSD. Sněmovna se bude návrhem zabývat na schůzi, která začne příští týden. Hlasování by mohlo proběhnout příští středu odpoledne. V úterý před schůzí se totiž sejde branný výbor, aby návrh projednal, a podle sněmovních pravidel musí dodržet lhůtu 24 hodin, aby poslanci stačili obdržet jeho usnesení.

Poslanecká sněmovna původní plán loni v prosinci pro odpor opozice i chybějící hlasy koaličních poslanců neschválila. Ministerstvo obrany proto návrh přepracovalo a plánované počty vojáků, především v Afghánistánu, snížilo. Sociální demokraté se svým hlasem pro mise dosud spojovali zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Vedení ČSSD ale v polovině ledna oznámilo, že své poslance při únorovém hlasování nebude omezovat. „Pokud se něco nezmění, jsem připraven ten materiál podpořit,“ uvedl předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD). Klub se podle něj bude tímto návrhem zabývat na své nejbližší schůzi, tedy zřejmě až příští úterý. 

Ministryně obrany Vlasta Parkanová dnes před senátory prohlásila, že rozsah vojenské účasti činí z ČR plnohodnotného a respektovaného partnera ostatních členských zemí NATO. Pokud by parlament návrh neschválil, museli by se vojáci začít stahovat. Kabinet jim v prosinci pobyt prodloužil jen do počátku března. Armáda ale upozorňuje, že stažení vojáků by sice trvalo měsíc až dva, ale doprava vojenské techniky a materiálu až tři nebo čtyři měsíce.

V provincii Lógar se počet vojáků zvýší

Aktuální návrh počítá například s tím, že v misi ISAF by mělo působit do 480 vojáků a v misi Trvalá svoboda do 100 vojáků. V provincii Lógar by měl být zvýšen počet vojáků na 275. Na základě nizozemské žádosti bude 80 českých vojáků v první polovině roku 2009 pokračovat v ochraně nizozemského provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Uruzgán. Vojáci ale zamíří i do jiných zemí. Celkem 430 vojáků bude pokračovat v působení v rámci mise KFOR v Kosovu, v ČR bude připravena v pohotovosti záložní rota v počtu do 120 osob.

Od května do srpna má 75 lidí včetně pilotů s gripeny střežit vzdušný prostor tří pobaltských zemí a jednotlivci v uniformách české armády se zapojí i do několika dalších pozorovatelských misí ve světě. Další jednotky mají být připraveny pro možné použití v Silách rychlé reakce NATO a pro česko-slovenské bojové uskupení EU.

České jednotky v Lógaru
Zdroj: ČT24