Metro Hradčanská bude od února bez napojení na tramvaje

Praha - Stanice metra Hradčanská bude od 1. února bez napojení na tramvaje. Provoz tramvají bude přerušen od Sparty přes Hradčanskou až do zastávek Prašný most a Chotkovy sady. Důvodem je podle Evy Dydové z oddělení komunikace pražského dopravního podniku pokračující výstavba městského okruhu a tunelu Blanka. Dosud tramvaje nejezdily jen mezi Spartou a Hradčanskou. Výluka potrvá zhruba do začátku července.

Linky 1 a 56 v úseku Strossmayerovo náměstí - Vozovna Střešovice a linky 8 a 51 v úseku Dlouhá třída - Prašný most budou odkloněny přes zastávky Čechův most - Malostranská - Královský letohrádek a Pražský hrad. Přes zastávku Pražský hrad pojedou i tramvaje číslo 18, 20 a 57.

Pro spoje 1, 8, 12, 51 a 56 bude na nábřeží Edvarda Beneše poblíž Úřadu vlády zřízena v obou směrech zastávka Malostranská. Na lince 20 zřídí dopravní podnik mezi zastávkami Lotyšská a Podbaba novou zastávku Zelená, aby umožnil cestujícím přestup na autobus číslo 131.

Náhradní autobusovou dopravu v úseku Vozovna Střešovice - Letenské náměstí zajistí linky X1 a X56, přičemž X56 bude končit až na Strossmayerově náměstí. Kvůli stavebním pracím budou moci cestující ze stanice metra Hradčanská vystupovat pouze východem k zastávce náhradní autobusové dopravy a k přechodu železniční trati. Ostatní vstupy a výstupy budou uzavřeny.

Výluka se dotkne i některých autobusů. Spoje 108, 143, 149, 174, 180, 216 a 217 budou zastavovat nově v tramvajových zastávkách Vozovna Střešovice a Prašný most. Na linkách 143 a 149 bude ve směru do centra nová zastávka Hládkov.

Pokračovat budou i některé výluky, které začaly loni v létě. Spoje 25 a 26 zůstanou i nadále ve směru od Strossmayerova náměstí ukončeny v obratišti Sparta a linka 5 zůstane odkloněna přes zastávky Bílá labuť a Těšnov. V provozu bude stále i zvláštní linka 36 z Divoké Šárky přes Dejvickou, Prašný most, Vozovnu Střešovice do zastávky Vypich. Tramvaj číslo 15 je dočasně zrušena. Autobusy 108, 174 a 216 od Vozovny Střešovice končí i nadále v obratišti Dejvická a staví v zastávce Kafkova.

Vydáno pod