Dryml skončil i ve zdravotnickém holdingu, který řídí krajské nemocnice

Hradec Králové - Rada Královéhradeckého kraje odvolala senátora a krajského zastupitele Vladimíra Drymla (ČSSD) z představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Holding řídí chod krajských nemocnic. Místo po Drymlovi v sedmičlenném představenstvu zatím zůstalo neobsazené. V budoucnu by jej mohl zaujmout nový ředitel holdingu. Informoval o tom hejtman a předseda představenstva holdingu Lubomír Franc (ČSSD). Dryml tak přišel o další funkci - minulý týden skončil jako první náměstek hejtmana i jako krajský náměstek pro zdravotnictví.

Důvodem Drymlova odvolání před týdnem i teď je to, že Dryml sháněl kompromitující materiály na poslankyni a předsedkyni hradecké krajské ČSSD Hanu Orgoníkovou. Už 12. ledna byl Dryml odvolán z funkce předsedy představenstva zdravotnického holdingu, teď skončil v holdingu úplně.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje funguje od ledna 2004 a řídí činnost krajských oblastních nemocnic v Jičíně, Náchodě, Trutnově a Rychnově nad Kněžnou včetně všech jejich pracovišť a také Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem. Celkem mají krajské nemocnice na 2000 lůžek a pracuje v nich přibližně 2500 zaměstnanců. 

Na místo ředitele holdingu kraj plánoval dosadit současného ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové Leoše Hegera. Ten podle France nabídku odmítl s tím, že ještě bude dál ředitelem fakultní nemocnice. „Ředitele budeme dál intenzivně hledat. Pokud se to nepodaří do 9. února, máme připraveno vypsání výběrového řízení,“ řekl Franc.

Podle nového vedení kraje vykazuje holding kumulovanou ztrátu až 200 milionů korun, předchozí vedení holdingu však tvrdí, že měl vyrovnané hospodaření. V nemocnicích holdingu nyní probíhají audity, které by měly zmapovat stav jejich hospodaření.