Ministři pro rozvojovou pomoc zemí EU se scházejí v Praze

Praha - V pražském kongresovém centru se na dva dny sejdou ministři pro rozvojovou pomoc EU k neformálnímu setkání. Mezi stěžejní témata rokování ministrů sedmadvacítky bude patřit především pomoc, jakou by EU měla poskytnout na rekonstrukci pásma Gazy zničeného třítýdenní izraelskou ofenzivou. Ministři projednají také dopady finanční krize na rozvojové země, místní přístupy k udržitelným zdrojům energie, podporu demokratické správy ve třetím světě a spolupráci EU se zeměmi na východ od ní. Jednání povede za nynější české předsednictví EU náměstek ministra zahraničí Jan Kohout.

Evropská unie v současnosti považuje za prvořadé zajištění dopravy humanitární pomoci do Gazy. Izrael totiž po třítýdenní ofenzivě stále neotevřel všechny hraniční přechody z obav před pašováním zbraní do regionu. Podle Jana Kohouta je smyslem dnešního jednání získat informace od francouzského eurokomisaře pro rozvojovou pomoc Louise Michela, který strávil týden v pásmu Gazy a měl by vystoupit s vlastními doporučeními pro konkrétní postup při pomoci V Gaze.

Jan Kohout odhaduje, že přislíbených 60 milionů eur pro rozvojovou pomoc na Blízkém východě nemusí být vůbec částkou finální. Peníze mají být investovány do obnovy infrastruktury, mají pomoci při obnově dodávek energie či při čištění pitné vody.

EU hodlá finančně pomoci chudobou ohroženým zemím

Cílem hospodářské pomoci EU vůči chudým zemím během ekonomické krize je zabánit propadu životní úrovně právě v ohrožených regionech. Unie má z pohledu náměstka Jana Kohouta jasné a konkrétní představy, jak toho dosáhnout: „Evropská unie má vytyčeno 8 miléniových globálních cílů, které vedou k redukci chudoby ve světě od vzdělání, zdraví pro matky a další…“

Policie kvůli zasedání uzavře pro veřejnost po oba dny prostor před Kongresovým centrem. Na bezpečnost zde bude dohlížet 50 policistů. Opatření jsou výrazně menší než při zasedání ministrů vnitra EU v polovině ledna. Rozsáhlá omezení se tehdy stala terčem kritiky místních obyvatel.

Vydáno pod