Václav Havel opustil nemocnici do domácího léčení

Praha - Zdravotní stav exprezidenta Václava Havla se zlepšil natolik, že ho dnes lékaři propustili domů z nemocnice. Havla nyní čeká domácí léčení, oznámilo lékařské konzilium. Do motolské nemocnice byl přijat 12. ledna. Konzilium připomnělo, že bývalý prezident se ocitl v bezprostředním ohrožení života. Po příchodu do nemocnice bylo Havlovi odoperováno zánětlivé ložisko v krku. Jeho rehabilitaci ale zkomplikovalo zahlenění plic.

„Jsem velmi rád, že pan prezident Václav Havel opouští naši nemocnici ve velmi dobrém stavu, je schopen opustit ji sám,“ řekl ředitel FN Motol Miroslav Ludvík. Martin Holcát uvedl, že exprezident Václav Havel se nyní bude doléčovat v domácím ošetření, s fyzioterapeutem docentem Pavlem Kolářem bude pokračovat v pooperačních rehabilitacích.

Podle Koláře by Václav Havel měl doma setrvat rozhodně do neděle, poté by ale mohl nastoupit nějaký soustavnější rehabilitační program. Do motolské nemocnice bude chodit na kontroly. „Čeho se musí vyvarovat, je širší kontakt s populací, aby se vyvaroval eventuelní nákazy chřipkou,“ upozornila primářka ARO, FN Motol Martina Pelichovská.  

Václav Havel:

„Děkuji i občanům, kteří mi psali, kteří se zajímali o můj stav a kteří se za mě i modlili.“

Havel opouštěl nemocnici v dobrém rozpoložení a vypadal odpočatě. Při odchodu poděkoval zdravotnickému personálu za péči a lidem, kteří se o jeho zdraví zajímali, za podporu. „Rád bych poděkoval i své ženě a andělu strážnému,“ dodal.

Propuštění Václava Havla z nemocnice
Zdroj: ČT24