Pololetní vysvědčení rozdal dětem kouzelník nebo průvodčí

Praha - Žáci základních, středních a speciálních škol dnes dostali pololetní vysvědčení. Některé školy si pro tento den připravily i řadu doprovodných akcí. Například základní škola v Praze-Petrovicích už pošesté zvolila netradiční metodu rozdávání vysvědčení, tentokrát v historickém vlaku, kde vysvědčení rozdával ředitel převlečený za průvodčího. Prvňáčkům v pražské Hostivaři zase rozdal vysvědčení kouzelník. V pátek čekají děti pololetní prázdniny.

Nejvíc se na vysvědčení těšili prvňáčci, nejdůležitější ale bylo pro deváťáky, u kterých hraje pololetní vysvědčení důležitou roli při přijímání na střední školu. Někteří z nich už nedělají přijímací zkoušky, ale vybírají si studenty podle průměru známek. Pololetní vysvědčení má svou váhu i na výběrových školách, kde přijímací zkoušky stále jsou. Některé školy se zajímají i o výsledky z osmé třídy. Snaží se tak eliminovat uchazeče, kteří se naučí jen na přijímací zkoušky. Letos poprvé navíc mohou žáci podat tři přihlášky na střední školy, kterým vysvědčení usnadní výběr.

Na většině škol jsou žáci stále klasifikováni známkami, slovní hodnocení na vysvědčení není tak časté. Na pololetním vysvědčení prvňáčků bývá obvykle jedna velká jednička. Učitelé většinou vysvědčení předávají v poslední vyučovací hodině, některé školy ale připravují pro své žáky speciální akce napříkad v zoo nebo na lodi. Podle ředitelů škol se tak snaží minimalizovat stres dětí z předávaných známek. Pražské děti, které dostaly samé jedničky, budou mít navíc v pátek vstup do zrcadlového bludiště na Petříně jen za 20 korun.

Od pondělí čeká ještě týden volna školáky z Havlíčkova Brodu, Jihlavy, Pelhřimova, Třebíče, Žďáru nad Sázavou, Kladna, Kolína, Kutné Hory, Písku, Náchoda a Bruntálu, kterým začínají jarní prázdniny. Cyklus prázdnin skončí v týdnu od 9. do 13. března.

Výuka on-line umožní dostat vysvědčení z české i zahraniční školy

Žákům, kteří žijí s rodiči dlouhodobě v zahraničí, umožňuje základní škola Mládežnická v Havířově výuku on-line. Díky internetové škole se děti přímo účastní výuky a absolvují také individuální zkoušení. Na konci roku pak dostanou vysvědčení z české i zahraniční školy. „Myslím, že to má význam, naučí se češtinu,“ domnívá se Radana Randall, matka chlapce, který nyní žije v polském Krakově.

Podle učitele 1. stupně Romana Trefa je složitější pouze to, že výuka neprobíhá přímo z očí do očí: „Musím myslet na to, abych se díval do kamery, aby školáček měl pocit, že se dívám přímo na něho.“ Základní škola Mládežnická chce kvůli on-line výuce zařídit i jednu multimediální učebnu.

Žákům, kteří žijí s rodiči dlouhodobě v zahraničí, umožňuje základní škola Mládežnická v Havířově výuku on-line.
Zdroj: ČT24