Podmínky pro lyžování jsou před víkendem výborné

Praha - Lyžařské areály z celé České republiky hlásí vesměs výborné podmínky pro lyžování a očekávají rušný víkend. Vzhledem k zítřejším pololetním prázdninám již dnes spouštějí provoz na možné maximum, mnohde si dokonce vytvořili patřičné zásoby technického sněhu. Sněhové podmínky jsou přívětivé, pouze v Beskydech sníh namrzl a mohl by být především pro sjezdaře nebezpečný. Pozor by si milovníci sněhu měli dávat i v zónách lavinového nebezpečí.

Dlouhodobě dobré podmínky pro lyžování nabízejí zimní střediska v Ústeckém kraji. Na svazích je 40 až 50 centimetrů převážně technického sněhu, pracovníci středisek některé části sjezdovek ještě dosněžují. Všechny jsou však průběžně upravovány. V okolí středisek jsou upraveny i desítky kilometrů běžeckých stop. Třeba v areálu střediska Telnice čeká na lyžaře sedm vleků s hodinovou kapacitou 3500 lidí. Vyznavači běžek mohou dojet z Telnice přes Bouřňák, Dlouhou Louku a Klíny až do Lesné. V okolí Telnice je upraveno i 19 kilometrů běžeckých okruhů. Lyžuje se i v ostatních areálech v regionu.

Areály v Královéhradeckém kraji též hlásí výborné sněhové podmínky. V Krkonoších leží v hlavních střediscích na sjezdovkách 40 až 120 centimetrů sněhu, nejvíce na Medvědíně a v Peci pod Sněžkou. „Podmínky ve Špindlerově Mlýně jsou ideální. V provozu je všech pět lanovek a 11 vleků. Upraveno je i 50 kilometrů běžeckých tratí,“ řekl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran. Výborné podmínky nabízejí i střediska v areálu Černá hora v Janských Lázních. Na své si vyznavači krystalické vody přijdou také v Orlických horách, kde na sjezdovkách leží až 60 centimetrů sněhu.

Na hřebenech Krkonoš leží podle informací horské služby přes 80 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech ale platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, což znamená značné lavinové nebezpečí.

Na Vysočině jsou prázdniny, vleky ve skiareálech jezdí od rána

Na Vysočině začínají jarní prázdniny, vleky budou jezdit ve všech 15 skiareálech po celý den. Podle informací správců mají všechny sjezdovky ideální povrch. Mírně mrzne a drobně sněží. Ve vyšších polohách mohou milovníci bílé stopy vyrazit i na běžky, v nižší nadmořské výšce jsou upravené trasy u areálu svaté Anny na Chotěbořsku a také u Pilského rybníka ve Žďáru nad Sázavou. Největší nabídka zimních středisek je ve Žďárských vrších. Na vysočinské straně je k dispozici šest skiareálů, další za krajskými hranicemi. Na http://www.skivysocina.cz/ si mohou zájemci vybrat sjezdovky podle profilu či délky.

Od 20 do 40 centimetrů sněhu leží třeba na svazích v Čenkovicích na Orlickoústecku, v provozu je celkem 1,4 kilometru sjezdovek s šesti vleky. Běžkaři se mohou vypravit také na okruhy na nedaleké Bukové hoře a Suchém vrchu, stopy však nejsou upravené.

Vleky jezdí také na níže položených sjezdovkách. Na Orlickoústecku mohou lyžaři využít střediska Přívrat a Peklák, na Chrudimsku pak svahy v Hlinsku.

Liberecko nabízí ideální podmínky

Výborné podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování jsou před víkendem v Libereckém kraji. V zimních střediscích Jizerských hor leží většinou mezi 30 až 40 centimetry sněhu, na hřebenech 70 až 80 centimetrů. Dnes to oznámil náčelník horské služby René Mašín. „Sjezdovky i běžecké trasy vymrzly, jejich povrch ale není nebezpečně tvrdý,“ dodal Mašín. Na harrachovských sjezdovkách leží okolo půl metru sněhu, běžeckou magistrálu z Čertovy hory projíždí rolba až po Voseckou boudu.

Lyžování v Beskydech může být nebezpečné, sjezdovky jsou zmrzlé

K velké opatrnosti vyzývají záchranáři z Horské služby lyžaře, kteří se chystají o víkendu do Beskyd. Sjezdovky i běžecké stopy jsou zmrzlé. „Hrozí tvrdé pády. Lidé by si měli dávat pozor,“ řekl dnes dispečer horských záchranářů Pavel Masopust. Dodal, že v provozu jsou po oblevě jen střediska, kde mají provozovatelé k dispozici děla na výrobu technického sněhu. Podobně tvrdé a zmrzlé jsou i běžecké trasy.

V okolí Železné Rudy leží na sjezdovkách až 70 centimetrů sněhu. Upravené trasy čekají i na běžkaře. „Všechny vleky jsou v provozu, na sjezdovkách leží od 20 centimetrů po 70 centimetrů přírodního a technického sněhu. Prozatím se stále lyžuje bez front,“ popsala situaci Ivana Vilišová z železnorudského informačního centra. V největším šumavském zimním areálu v Plzeňském kraji na Špičáku leží podle provozovatelů až 80 centimetrů sněhu. V provozu jsou všechny vleky a lanovky.

V Jeseníkách jsou v provozu všechna lyžařská střediska

Vyznavačům zimních sportů nabídnou o víkendu služby všechny lyžařské areály Jeseníků. Ve vrcholových partiích nejvyšších moravskoslezských hor leží více než 60 centimetrů sněhu. Na své si v horách přijdou vyznavači sjezdového lyžování i běžek. Sjezdaři mohou zamířit například na Ovčárnu, svahy tohoto nejvýše položeného střediska Jeseníků pokrývá až 65 centimetrů výhradně přírodního sněhu. V níže položených střediscích leží v terénu zhruba 15 centimetrů přírodního sněhu. Pro příznivce běžek je podle něj připraveno několik upravených stop. Mohou na ně vyrazit na trasách Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo, Červenohorské sedlo - Vřesová studánka či Skřítek - Alfrédka. Upravené stopy jsou také v okolí Paprsku. V Jeseníkách nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Sesuv lavin však hrozí jen mimo značené trasy.

Ideální podmínky jsou i na jihu Čech

Zadov i Lipno mají na sjezdovkách asi půlmetrovou vrstvu kvalitního sněhu. V provozu jsou všechny vleky i lanovky, v pátek se budou upravovat také desítky kilometrů běžeckých tras a bruslařská dráha na zamrzlém Lipně.

Šumavský Zadov zve na výborné sněhové podmínky a díky prázdninám předpokládá, že už od pátku bude rušno jak na sjezdovkách, tak v běžeckých stopách. V okolí Zadova je denně upravováno 60 kilometrů běžeckých stop.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/597/59626.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT 24, zdroj: ČT 24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/111/11092.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/597/59668.jpg
Vydáno pod