Grémium majitelů lékáren: Poplatky nevybírejte, žádejte je po krajích

Praha - Grémium majitelů lékáren doporučuje všem lékárnám nevybírat regulační poplatky a požadovat jejich úhradu od jednotlivých krajů. Zároveň chce podat žalobu o náhradu způsobené škody. Reaguje tak na to, že lékárny zřizované kraji poplatky vybírat nebudou.

Postup krajů, které od vybírání regulačních poplatků postupně upouštějí, grémium považuje za obcházení zákona. „Musím zdůraznit, že krajské lékárny jsou a budou dotovány z daní všech občanů. Veřejné lékárny nedostanou žádnou dotaci z krajů,“ uvedl předseda grémia Marek Hampel.

Lékárníci proto chtějí ve všech krajích podat žaloby na ochranu proti nekalé hospodářské soutěži a pro vzniklou škodu. „Jedná se o prolomení základní důvěry občanů v platnost zákona a obecné důvěry ve vymahatelnost práva v této zemi,“ poznamenal Hampel. Už od příštího týdne přitom začnou další kraje odpouštět placení poplatků.

Grémium lékárnám doporučuje, aby vracely poplatky pacientům v podobě bonusů. Zákazník sice poplatek zaplatí, avšak poté dostane třicetikorunovou slevu. „Jen tak zajistí spravedlivé podmínky pro své pacienty. Smysl regulačních poplatků tak skončí začátkem února,“ doplnil Hampel.

Současné politické situace se prý navíc snaží využít především řetězcové lékárny, které tím zvyšují počet pacientů ve svých lékárnách. „Může se stát, že během několika měsíců dojde ke skoupení lékáren, protože ekonomická situace malých lékáren bude neudržitelná,“ varuje lékárník Martin Staněk.

K vracení poplatků již přistoupily lékárny sítě Dr. Max. Síť lékáren Dr. Max uvažuje, že aby prý zabránila diskriminaci svých klientů, bude vyplácet od 1. února 2009 svým zákazníkům zvýhodněný věrnostní bonus, kterým plně kompenzuje poplatky, které je pacient povinen platit při vyzvednutí léku. Výzva grémia je určena zastoupeným členům, což činí 500 lékáren v Česku. I ostatní lékárníci se ale musí rozhodnout, jak budou postupovat dál.

Recepty
Zdroj: ČT24
Vydáno pod