Blokádou silnice upozorňují Českoskaličtí na nedokončený obchvat

Česká Skalice (Náchodsko) - Několik stovek lidí dnes v centru České Skalice zablokovalo neustálým přecházením po přechodech dopravu na hlavním tahu z Hradce Králové do Náchoda. Předem ohlášený protest trval přes 20 minut. V obou směrech se na silnici vytvořily kolony aut. Protestem chtěli lidé upozornit na to, že stát není schopen už dvanáct let dokončit stavbu obchvatu města.

Dostavbě zhruba 400 metrů dlouhého úseků totiž brání pozemek rodiny Jirouškových, která s prodejem svých pozemků nesouhlasí. Stát se s rodinou neúspěšně dohaduje už víc než jedno desetiletí. Obyvatelům Skalice došla trpělivost. „Vyčerpali jsme všechny možnosti. Nezbylo než uspořádat protest. Máme obavy, že se vše dál potáhne bez řešení,“ řekl předseda občanského sdružení Za obchvat České Skalice a organizátor protestu Jaroslav Andres. Blokáda se obešla bez konfliktů protestujících s řidiči.

Šestikilometrový obchvat za tři čtvrtě miliardy korun je od roku 2006 téměř celý hotový, ale auta po něm už asi jen tak nepojedou. Obyvatelé Skalice nejvíce připomínají tiskovou konferenci z loňského června, na kterém poslankyně Zdeňka Horníková informovala o aktuálním stavu jednání. Tenkrát řekla, že dostavbě nic nebrání a smlouva by měla být podepsána do čtrnácti dnů. Nic se nakonec nestalo.

Poslední vývoj situace je takový, že ministerstvo dopravy se vzdalo snahy dohodnout se s rodinou Jirouškových a začalo spoléhat spíše na vyvlastnění. Také začalo podporovat variantu, kdy by byl postaven obchvat nedokončeného obchvatu. Ještě na konci minulého roku tuto variantu zamítalo.

Vydáno pod