V Praze se scházejí šéfové parlamentů evropských zemí

Praha - Předsedové parlamentů 4 evropských zemí (ČR, Francie, Švédska a Španělska) si pro dnešek naplánovali setkání v budově Poslanecké sněmovny. Jednají především o schvalování Lisabonské smlouvy, která má reformovat fungování rozšířené EU, a o schopnostech parlamentů jednat v krizových situacích. Na pořadu dne budou i výsledky francouzského předsednictví EU a úkoly, které z něj vyplynuly pro české a švédské vedení unie v letošním roce.

Praha převzala půlroční předsednictví od Paříže na počátku roku a na konci června ho předá Stockholmu. Jednání se vedle předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka zúčastní šéf Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering z Německa, předseda francouzského Národního shromáždění Bernard Accoyer, jeho švédský kolega Per Westerberg a první místopředsedkyně dolní komory španělského Parlamentu Maria Teresa Cunilleraová.

Zástupci evropských zákonodárců jednají třeba o situaci v Gaze. Miloslav Vlček se se svými kolegy bavil třeba o posílení meziparlamentní spolupráce. „EU má v regionu dobré jméno díky své dosavadní hospodářské a humanitární pomoci. Tuto dobrou reputaci se však musíme naučit promítnout i do významnější politické a diplomatické role,“ řekl kolegům Vlček. Podle něj musí být evropští poslanci schopni vést dialog s poslanci všech stran konfliktu.

Vlček své podněty shrnul do desetibodového memoranda, které předložil evropským kolegům. Navrhuje v něm třeba výzvu Izraeli, aby problémy v oblasti řešil politicky, a ne vojensky či aby ukončil blokádu Gazy a umožnil přísun humanitární pomoci. Palestinská strana by zas měla ukončit vnitřní rozepře a vrátit se k jednacímu stolu s Izraelem.

Tématem jednání je ale také Lisabonská smlouva. Český Parlament je posledním ze zemí evropské sedmadvacítky, který se k Lisabonské smlouvě zatím nevyjádřil. Dokument schválilo již 25 zákonodárných sborů v unii, v Německu a Polsku se ještě čeká na podpis prezidenta. Irové smlouvu odmítli loni v červnu v referendu, které by se letos mělo opakovat.