Ministerstvo chce zrychlit soudní řízení a prosadit občanský zákoník

Praha - Ministerstvo spravedlnosti představilo plánovanou reformu justice pro rok 2009. Mezi tři hlavní priority bude patřit elektronizace justice, zlepšování chodu vězeňství a zrychlení soudního řízení spolu s vyšší efektivitou práce soudů. Ministerstvo v čele s Jiřím Pospíšilem se chce zaměřit i na prosazení nového občanského zákoníku nebo novely insolvenčního zákona, která bude reagovat na ekonomickou krizi.

Podle ministerstva je v současné době soudců relativně velký počet. Soudy ale musí řešit i úkoly, o nichž dříve nerozhodovaly. Pomoci jim mají především takzvané soudní minitýmy, které vznikají od loňska a soudy díky nim dokáží zvládnout větší objem práce. Skládají se ze soudce, odborného asistenta a z administrativního pracovníka. Zatím mimitýmy fungují jen pilotně a je jich zhruba stovka. Pospíšil ale v letošním roce počítá s jejich zdvojnásobením. Dalším řešením je dle ministerstva i vzdělávání vyšších soudních úředníků.

Jiří Pospíšil:

„Náš projekt ukazuje, že další navyšování počtu soudců nemá smysl. Jedinou možností je změna zastaralého a dnes již nevyhovujícího způsobu práce na soudech.“

V rámci pokračující elektronizace justice ministerstvo na jaře zpřístupní na internetu takzvané infoDesky, tedy záznamy z úředních desek jednotlivých soudů. Lidé by pak nemuseli chodit až na soudy zjišťovat, zda a jak jejich věc řešily. Pro elektronickou justici je zásadní i předsednictví ČR Evropské unii. Jde o projekty Evropský portál justice, Videokonference a vytvoření databáze soudních znalců a tlumočníků. Ministerstvo zároveň pracuje na dlouhodobějším mezirezortním projektu Elektronické trestní řízení a dopracovávají se projekty Elektronický platební rozkaz do stádia plně elektronického spisu.

Ve věznicích vznikne kolem 1000 nových míst

Ve vězeňství chce ministerstvo vytvořit zhruba 1000 nových míst pro vězně ve stávajících vězeňských zařízeních. Nejvíce míst (460) by mělo vzniknout ve věznici v Rapoticích. „Využíváme kapacity uvnitř existujících věznic, kde lze buď levně zrekonstruovat prázdný objekt, nebo rozšířit objekt o podkroví,“ doplnil Pospíšil. V roce 2009 bude dokončen projekt volného telefonování méně nebezpečných vězňů, jehož cílem je snížit motivaci vězňů pašovat mobilní telefony a zároveň umožnit odsouzeným častější kontakt s rodinou. V tomto roce by mělo být rovněž vyhlášeno výběrové řízení k detekci mobilních telefonů.

Z právních předpisů je pro ministerstvo prioritou občanský zákoník, který dnes začala projednávat legislativní rada vlády. Příští týden ministerstvo představí návrh novely insolvenčního zákona, který má přispět k tomu, aby byl u podniku, který se dostane do existenčních problémů, vytvořen prostor k jeho oddlužení.

Cela
Zdroj: ČT24
Vydáno pod