Pöttering: Bez Lisabonu se EU rozšiřovat nebude

Praha - Pokud nebude přijata Lisabonská smlouva, EU se nebude dál rozšiřovat. Po jednání představitelů pěti parlamentů v Praze to řekl šéf Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. Česko je přitom poslední zemí ze sedmadvacítky, která zatím o Lisabonu nehlasovala. Reformní dokument Evropské unie odmítli loni v červnu Irové, všelidové hlasování by se ale mohlo letos opakovat.

„Jestliže Lisabonská smlouva nebude ratifikována, tak možná s výjimkou Chorvatska nedojde k dalšímu rozšíření EU. Země, která Lisabonskou smlouvu neratifikuje, přebírá odpovědnost za to, že se státy, které o přijetí usilují, nebudou moci k EU připojit,“ uvedl Pöttering.

Česká dolní komora by měla v jednání o Lisabonské smlouvě, která má upravit fungování rozšířené EU, pokračovat 3. února na mimořádné schůzi. Ta začala v prosinci, zákonodárci ji ale na dva měsíce přerušili. Sněmovní výbory se ale k dokumentu zatím nevyjádřily - šéf sněmovny Miloslav Vlček proto zřejmě navrhne další přerušení jednání, a to nejspíš do poloviny února. Dnes při setkání prohlásil, že se český parlament bude snažit Lisabon co nejrychleji schválit. „Vyvineme maximální úsilí k tomu, aby Lisabonská smlouva byla co nejdříve ratifikována,“ uvedl Vlček.

Schválí Česko Lisabon? 

Opoziční ČSSD ratifikaci smlouvy podporuje. Po jejím brzkém přijetí volali i vládní lidovci a zelení. Někteří občanští demokraté se k dokumentu naopak staví vlažně. Zákonodárcům ODS jejich listopadový stranický kongres doporučil, aby dřív než Lisabonskou smlouvu prosadili hlasování o smlouvách s USA o radarové základně.

Česko v době svého předsednictví pozvalo do Prahy předsedu Evropského parlamentu a představitele francouzského, švédského a španělského zákonodárného sboru. ČR převzala vedení sedmadvacítky letos 1. ledna právě od Francouzů, v pololetí ho předá Švédům. Po nich se do čela EU postaví na začátku příštího roku Španělé.