Na Slovensku platí od neděle nový silniční zákon

Bratislava - Od neděle 1. února začíná platit na Slovensku nový silniční zákon. Přinese nižší povolenou rychlost v obcích, vyšší pokuty nebo celoroční svícení. Ministerstvo vnitra si od něho slibuje větší bezpečnost řidičů, cyklistů a chodců.

V obcích a městech bude možné podle nových pravidel jezdit maximální rychlostí 50 kilometrů za hodinu, zatímco dosud byla povolena „šedesátka“. Předpis však nebude platit pro městské dálniční úseky, kde se bude moci jezdit rychlostí 90 kilometrů za hodinu. Doposud to bylo 80 kilometrů za hodinu.

Od 1. února se rovněž zpřísní postihy za dopravní přestupky. Nejvyšší pokuta stoupne na 1 300 eur (56 400 Kč) ze současných zhruba 13 900 Kč. Řidiči bude navíc hrozit zákaz řízení motorových vozidel až na pět let, zatímco dosud přišel o řidičský průkaz nejvýše na dva roky. Nejtvrději chce policie postihovat útěk z místa nehody či jízdu pod vlivem alkoholu a omamných látek. Pokuty bude možné přímo na místě zaplatit i bankovní kartou, další novinkou je možnost trest odpracovat.

Pokuty pro podnapilé řidiče se sice zvýší, ale oficiálně stoupne míra alkoholu, která bude při dechové zkoušce beztrestná. Policisté budou tolerovat 0,2 promile, zatímco dosud zákon nepovoloval žádný alkohol. V praxi však policisté nepokutovali ty řidiče, kteří nafoukali do 0,3 promile.

Podle nového zákona se bude moci jezdit už jen se zapnutými světly. Dosud se tato povinnost vztahovala na období od 15. října do 15. března. Pro kamiony na dálnicích a rychlostních komunikacích bude platit zákaz předjíždění.

Tvrdší pravidla se dotknou také cyklistů. Pro jízdu mimo obce bude nezbytná přilba. Cyklisté do 15 let budou muset jezdit s přilbou i v obci.