Česku jako dodavateli zbraní do Gruzie hrozí sankce ze strany Ruska

Moskva/Praha - České úřady se v těchto dnech zabývají sankcemi, kterými Rusko hrozí všem zemím, které dodávají zbrojní arzenál do Gruzie. Prezident Medveděv již dříve uvedl, že jistá opatření by se měla týkat každého, kdo s Gruzií spolupracuje na jejím ozbrojování. Česko přitom figuruje mezi největšími dodavateli, avšak zároveň má armádu, která je do značné míry závislá na ruské vojenské technice.

Český zbrojní export má v Gruzii v posledních letech prudce stoupající tendenci. Děje se tak zejména díky přebytkům české armády. Především techniku jako tanky a letadla přitom Medveděv označil za nejcitlivější. „U dodávek techniky ruského nebo sovětského původu budou předloženy návrhy na omezení nebo ukončení vojensko-technické nebo vojensko-ekonomické spolupráce,“ vysvětlil ruský prezident.

Podle české Asociace obranného průmyslu by dramatické zvýšení sankcí citelně ovlivnilo mnoho dalších zakázek také v Rusku. To by se v případě dalších dodávek do Gruzie a ignorování Ruska mohlo podepsat obzvlášť těžce na českém vrtulníkovém letectvu, které je kompletně ruské výroby. Transportní vrtulníky Mi-171 se už na podzim chystají do Afghánistánu a o tom, jak bude nasazení náročné na opravy, svědčí zkušenosti z výcviku.

Česko má ale navíc ambice modernizovat ruské vrtulníky i pro další země. Možných sankcí se ale nebojí ministerstvo obrany. Minulý týden v Česku jednal náměstek gruzínského ministra obrany Giorgi Muchaidze a podepsal smlouvu o ochraně utajovaných skutečností. Rusko bude konkrétní podobu sankcí ještě rozpracovávat. Příští týden dokončí také česká strana vlastní prvotní analýzu o dopadech ruských opatření.