Chřipka nabírá na síle, epidemie se šíří do celé republiky

Praha - Chřipková epidemie propukla na jižní Moravě a do dalších 8 krajů se blíží. Během týdne se v republice zvýšil počet nemocných o pětinu, řada nemocnic proto zakázala návštěvy, zavírají se školky. Z lékáren rychle mizí léky proti teplotě i vitamíny.

Dětští lékaři potvrzují, že se černé odhady vyplnily, chřipka nabírá na síle. „V pondělí, v úterý a ve středu jsme se ani nezastavili, neměli jsme čas se ani napít,“ vypráví praktická lékařka Jana Junková.

Nejvíc lidí ulehlo v Jihomoravském kraji, osm dalších regionů v Čechách i na Moravě se prozatím drží jen těsně pod hranicí epidemie. Bylo několik lokálních ohnisek a z těch se to rozšíří na celou Českou republiku," popisuje situaci hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Mateřské školy uzavírají třídy, budějovický krajský soud odložil kvůli nemoci vynesení dlouho očekávaného rozsudku. Z lékáren mizí vitamíny a léky proti teplotě.

Chřipka postupuje Evropou

Chřipkový virus se postupně šíří celou Evropou, k Česku směrem ze západu a jihu. Zatímco Španělsko, Portugalsko a Velká Británie mají nejhorší část epidemie za sebou, chřipka je na vrcholu ve Francii, Beneluxu i Itálii. Navíc je nemoc silnější, za letošní epidemií totiž stojí virus typu H3N2, několik let se nešířil a nyní je silnější než dřív.