V Praze demonstrovali komunisté proti radaru

Praha - V centru Prahy na Palachově náměstí protestovala zhruba tisícovka komunistů proti plánované výstavbě amerického radaru v Brdech. Mezi komunisty bylo i pár nacionalistů. Demonstranti si vyslechli projev šéfa KSČM Vojtěcha Filipa a pak pochodovali k americkému velvyslanectví, kde předali protestní dopis.

Předseda komunistů v projevu řekl, že vláda neříká lidem o radaru pravdu a zopakoval, že komunisté nechtějí americké vojáky na českém území nechtějí.

Protestu se účastnili také zástupci Ligy starostů proti radaru a organizace neradaru.cz. Lidé měli v rukou transparenty s nápisy Ne základnám USA nebo Nechceme tady americké okupanty a radary! Chceme mír mezi národy! 

Demonstraci a protestní pochod pořádala Středočeská a Plzeňská krajská rada KSČM a Pražská rada KSČM. Komunisté opakovaně volají po tom, aby se o tom, jestli americký radar v Česku bude nebo ne, rozhodlo v referendu.

Demonstranti předali na ambasádě protestní dopis pro nového amerického prezidenta Baracka Obamu a krátce před třetí se pokojně rozešli. V dopise se mimo jiné píše, že většina občanů ČR s výstavbou radaru nesouhlasí, že je projekt nákladný, přináší Čechům zdravotní rizika a dělá z nich potencionální cíl případného útoku. Smlouvu o radaru v Brdech sice už podepsal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, dokument ale ještě musí schválit dolní komora. Proti výstavbě je hlavně opozice. Senát dokument už schválil.