Policisté loni vyřešili míň kriminálních činů než v roce 2007

Praha - Čeští policisté vyřešili loni méně případů než v předchozím roce. Procento vyřešených případů se snížilo ve všech kategoriích. Například u krádeží jsou čísla horší jen nepatrně, ale u hospodářské kriminality, kam patří třeba zpronevěra, se v roce 2008 podařilo objasnit o rovných deset procent méně případů než v roce 2007.

Úplně nejhůř jsou na tom policisté v Praze, kde víc než čtyři z pěti trestných činů zůstanou neobjasněné. Nadpoloviční úspěšnost má jen severočeské krajské ředitelství, což mu stačí na první místo.

Přitom priority policie pro rok loňský rok hovořily jasně - policejní prezident Oldřich Martinů volal po kvalitních policistech, kteří jsou schopni vést pracovní týmy a motivovat je. Policie statistiky za loňský rok komentovat nechce. Na příští týden plánuje tiskovou konferenci, kde nabídne svůj pohled.

Pomáhat a chránit sice loni přišel rekordní počet adeptů, jenže práci stále ovlivňuje masový odchod během roku 2007. Tehdy odevzdalo uniformy pět a půl tisíce lidí. „S odchody těch zkušených policistů se stalo, že na řadu funkcí přišli mladí a nezkušení lidé, kteří se to učí, a ta práce se jim tak nedaří,“ vysvětluje Miroslav Němec z katedry kriminalistiky Policejní akademie.