Bezbariérových vlaků je už pětina, vozíčkáři ale mají přesto problémy

Přerov - Na tratě v Česku vyjíždí denně na 1 500 bezbariérových vlaků. Jde přibližně o jednu pětinu všech spojů. České dráhy loni pořídily 42 nových nízkopodlažních souprav a vozů za celkem dvě a půl miliardy korun. Také do Přerova, který je frekventovanou stanicí, vyrážejí denně bezbariérové soupravy.

Vozíčkáři mají po celé republice k dispozici 41 elektrických vlaků CityElefant a 72 motorových jednotek Regionova. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský uvádí, že do přerovského železničního uzlu vyráží denně 5 souprav, které ujedou přes 1 200 kilometrů. Pořád ale mají lidé na vozíku potíže s vlakovou přepravou, především na lokálních nádražích. „Tam opravdu nejsou zvedací rampy, ani zaměstnanci…, takže když mě chtějí dát do vlaku, musí se zapojit ostatní cestující,“ popisuje problémy Kateřina Papežíková z Lipníku nad Bečvou.

Podle Ivy Sibrové z Centra pro zdravotně postižené Olomouckého kraje musejí vozíčkáři nahlásit předem, kterým spojem chtějí cestovat, což však komplikuje nenadálé cestování. Navíc soupravy nejsou uzpůsobeny pro cestování většího počtu vozíčkářů.