Lidé mohou beztrestně odevzdávat nelegální zbraně

Praha - Držitelé nelegálních střelných zbraní je mohou ode dneška až do konce července beztrestně odevzdat policii. Nemusí přitom zdůvodňovat, jak je získali. Naopak mají možnost zažádat o jejich dodatečné zaevidování. Policisté tímto opatřením sledují snížení počtu nezákonně držených zbraní.

Takzvaná zbraňová amnestie se týká například krátkých opakovacích a samonabíjecích zbraní, jako jsou pistole a revolvery, vojenských zbraní nebo brokovnic a malorážek s hlavněmi delšími než 28 centimetrů. Odevzdat je lidé mohou kterémukoli policejnímu útvaru. „Pokud se neukáže, že zbraň má někde jiného vlastníka nebo s ní byl spáchán trestný čin nebo přestupek, může si daná osoba zbraň zlegalizovat,“ uvádí mluvčí Policie ČR Veronika Benediktová.

Policie již se zbraňovou amnestií přišla v letech 1996 a 2003. Podle ředitele policejní služby pro zbraně Milana Komárka předali lidé policistům zhruba 3700 zbraní v prvním případě a v druhém okolo 4200. Komárek očekává obdobné počty i v tomto případě. Legalizace zbraně by po odevzdání měla trvat 2 měsíce. Komárek také upozorňuje, že trestní sazba za nelegální držení zbraně dosahuje až 2 let.

Při poslední akci se k rukám policistů dostaly například i sovětská protitanková puška z druhé světové války či britský samopal ze stejného období.