Referendum o Lisabonské smlouvě by mohlo být spojeno s předčasnými volbami

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek podle dnešní MfD připouští, že o přijetí Lisabonské smlouvy, která má reformovat EU po jejím rozšíření, by Česko mohlo rozhodovat v referendu. Paroubek si totiž od toho slibuje, že by pak na svou stranu mohl získat některé rebely z řad ODS a s jejich pomocí vyslovit nedůvěru koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka. Paroubek prý zvažuje, že referendum by mohlo být spojeno s předčasnými volbami, jež by se mohly konat na podzim.

„Když uvidím, že jiná cesta ke schválení a ratifikaci smlouvy nebude, tak se po ní vydáme,“ konstatoval. Zatímco Paroubek věří, že lidé by smlouvu v referendu schválili, její kritici míní, že všelidové hlasování by jim dalo šanci dokument zamítnout.

Rebelové z ODS o tom budou uvažovat 

Rebel z řad ODS a poslanec Juraj Raninec se nechal slyšet, že návrh hlasovat v referendu o smlouvě je „silná karta“. Raninec stejně jako další kritik politiky ODS, rovněž její poslanec, Jan Schwippel nevylučují, že by proti vládě hlasovali, ale rozhodující pro ně je postoj prezidenta Václava Klause. Názor hlavy státu k možnosti referenda tlumočil Martin Erva z tiskového odboru prezidentské kanceláře, který řekl: „Hlasování probíhá v parlamentu, taková úvaha je zbytečná.“

Česko, jež od počátku tohoto roku předsedá šest měsíců EU, smlouvu dosud neratifikovalo. Rozhodovat o ní má parlament. Jedinou zemí EU, kde se k ní občané vyjádřili v referendu, bylo Irsko - účastníci tamějšího všelidového hlasování dokument odmítli. Hovoří se ale o tom, že Irové by mohli uspořádat druhé referendum.

Smlouvu tak zatím ratifikovalo 23 států z 27 členských zemí EU. V Polsku a Německu dokument schválily parlamenty a k dokončení ratifikačního procesu tam chybějí podpisy prezidentů.