Pokračování soudního líčení s bývalými uhlobarony

Hradec Králové - Tunelování Ostravsko-karvinských dolů začne v odročeném hlavním líčení projednávat soud v Hradci Králové. Obviněni jsou bývalí majitelé Viktor Koláček a Petr Otava. Spolu s nimi stojí před soudem taky někdejší místopředseda představenstva společnosti Jan Přibyla.

Všichni tři obžalovaní měli podle státního zástupce pro sebe a svoji firmu Karbon Invest získat na úkor firem OKD a Českomoravské doly víc než dvoumiliardový majetek. „Jednalo se o velice náročnou trestní věc. Trestní řízení bylo zahájeno v dubnu roku 2003 a po třech, spíše po více než třech letech přípravného řízení a vyšetřování došlo k podání obžaloby,“ zdůraznil státní zástupce Pavel Komár.

Všichni tři obžalovaní vinu odmítli a využili svého práva nevypovídat. Trojici žaloba viní ze zneužívání informací v obchodním styku. Podle slov státního zástupce Karla Kaldy je podstatou obvinění, že smlouvy byly uzavírány na úkor společnosti OKD a ČMD ve prospěch společnosti Karbon Invest.

Mužům hrozí 5 až 12 let vězení. Celé hlavní líčení by mohlo trvat zhruba do poloviny letošního roku. Avšak celková délka procesu bude záviset nejen na docházce svědků, ale i na době, která bude potřeba k vypracování případných dalších znaleckých posudků.