Povětrností podmínky dnes zkomplikovaly dopravu v Česku

Jihlava/Olomouc/Pardubice - Na silnicích v Česku se tvořily sněhové jazyky. Nejhorší situace byla na Vysočině, na Jesenicku a Šumpersku. Řidiči si museli dávat pozor i v Pardubickém kraji, na Rychnovsku a Jindřichohradecku. Vichřice na silnicích Vysočiny vytvářela sněhové bariéry, někde sněžilo, jinde pršelo a povrch vozovek namrzal. Zejména řidiči na dálnici D1 musí počítat po celý den s nárazovým větrem. Už od neděle platí varování před silným větrem. V nárazech by mohl dosahovat až rychlosti 110 kilometrů za hodinu.

Podle dopravních serverů zablokovaly ráno dopravu kamiony a osobní auta u Jinošova a u Lukova na Třebíčsku. Problémy s dopravou byly podle policie tradičně na Želetavsku na silnici I/38 z Jihlavy do Znojma. Kamiony zablokovaly dopravu také u Stáje, Dobronína a Ždírce na Jihlavsku. Mezi Hrbovem a Jihlavou se srazil autobus s dodávkou. Nehoda se obešla bez zranění. Silničáři doporučovali řidičům jízdu se zvýšenou opatrností. 

Na Jesenicku a Šumpersku se na silnicích tvořily sněhové jazyky

Drobné sněžení a sněhové jazyky ve vyšších polohách ztěžovaly dnes ráno dopravu řidičům na Jesenicku, Šumpersku a Prostějovsku. Jazyky se tvoří zejména v okolí Skřítku a Rejvízu. Vozovky byly pod inertním posypem místy zledovatělé. Podle prostějovské dispečerky Marcely Vychodilové napadlo hodně sněhu především v okolí Konice, kde silničáři nasadili pluhy.

V Pardubickém kraji bourala auta kvůli ledovce a sněhovým jazykům

Kvůli sněhovým jazykům a zledovatělému sněhu na silnicích v Pardubickém kraji havarovala dnes dopoledne řada vozidel. Sněhové jazyky se tvořily na hlavním tahu z Hlinska přes Poličku do Svitav, dále pak na Orlickoústecku, Chrudimsku, Skutečsku a Žamberecku. Silnice I/34 přes Františky byla sjízdná pro nákladní dopravu pouze se řetězy.

Silný vítr zkomplikoval dopravu v okolí Nové Bystřice a Studené

Silný vítr komplikuje dnes dopravu na Jindřichohradecku. Ve vyšších polohách okresu vytvořil sněhové jazyky a závěje. Silničáři upozorňovali i na nebezpečí padajících větví. Největší problémy byly na Novobystřicku a v okolí Studené, řekl dispečer jihočeské správy a údržby silnic Jindřich Nováček.

Vítr tvořil na silnicích Rychnovska sněhové jazyky a závěje

Silný vítr od dnešní noci tvořil na silnicích na Rychnovsku a v Orlických horách sněhové jazyky a závěje. Zřejmě nejhorší byla situace mezi Rokytnicí a Kameničnou, Rokytnicí a Říčkami a na silnici z Prorubek do Uhřínova. Řidiči museli v celém regionu věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. V Krkonoších ležela na silnicích ujetá vrstva sněhu do pěti centimetrů. Ujetý sníh ležel i na silnicích nižších tříd na Náchodsku a Rychnovsku.

Situaci na středočeských silnicích může komplikovat navátý sníh

Na některých silnicích ve Středočeském kraji by si dnes dopoledne měli řidiči kvůli navátému sněhu dávat větší pozor. Jedná se především o komunikace 2. a 3. třídy. Nebezpečí sněhových jazyků hrozí například na Mělnicku a Kokořínsku. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic. Sněhové jazyky se mohou vyskytovat také na Praze-východ, Mladoboleslavsku, Nymbursku nebo Benešovsku. Problémy mohou mít řidiči i na hlavním tahu I/3 poblíž Votic na Benešovsku.

Vydáno pod