Vláda odkoupí skládku v Pozďátkách za 23 milionů korun

Praha - Vláda dnes schválila odkup skládky nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku za 23 milionů korun. Minulý týden vláda rozhodnutí odložila, aby nechala zjistit, na kolik přijde sanace. Ze skládky uniká voda s kyselinou sírovou. Stát problematickou skládku odkoupí prostřednictvím společnosti Diamo. Ta by měla předložit nejlepší řešení na likvidaci skládky a následně se podílet i na její sanaci. Peníze na sanování by měly přijít nejenom z rozpočtu Diama, ale také z evropských fondů. To je i důvod, proč stát zvolil právě firmu Diamo, která si na evropské peníze může dosáhnout nejsnáze.

Podle odhadu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) budou náklady na okamžitá havarijní opatření činit 17 milionů korun. Přesné náklady sanace budou ale stanoveny až po vypracování analýzy rizika, studie proveditelnosti a projektu. „Nechci spekulovat, kolik ta sanace bude stát. Neznáme přesně rozsah té kontaminace, budou to řádově stovky milionu korun,“ uvedl ministr životního prostředí Martin Bursík. Devět desetin by měl ale podle něj zaplatit Státní fond životního prostředí z evropských peněz, desetinu MPO.

S rozhodnutím vlády je spokojený i starosta sousedních Slaviček Jiří Válal: „Odkup skládky, který vláda dneska odsouhlasila, byl jediným možným řešením, jak se dostat dál a zlikvidovat tuto havárii.“ Skládka totiž fungovala jenom jeden rok, ale snaha o její likvidaci už trvá 13 let.

Skládka u Pozďátek byla zprovozněna v roce 1994

Skládka měla patřit k nejmodernějším zařízením svého druhu ve střední Evropě. Už v roce 1996, rok po kolaudaci, tu ale došlo k havárii, kdy byl začala ze skládky do potoka unikat dešťová voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy. V té době už v ní bylo uloženo kolem 30 tisíc tun odpadu a v roce 1996 zhruba 10 tisíc tun zelené skalice. Od roku 1997 je proto skládka mimo provoz. O dva roky později byl na vlastníka skládky, jímž v té době byla třebíčská společnost DEP POZ, vyhlášen konkurz.

Vláda rozhodla v roce 2002 o uvolnění zhruba 80 milionů korun na sanaci skládky, konkurzní správce ji však prodal zahraniční společnosti ICKM Real Estate. Vlastníci se postupně ještě několikrát změnili. Předloni ministerstvo životního prostředí souhlasilo pouze se sanací skládky bez jejího dalšího rozšíření a provozu.

  • Nebezpečná skládka v Pozďátkách na Třebíčsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/654/65330.jpg
  • Nebezpečná skládka v Pozďátkách na Třebíčsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/654/65331.jpg