První den bez poplatků: všestranná kritika i odmítání krajských „darů“

Praha - Poplatková revoluce přinesla především chaos. Tak by se dal shrnout start změn v krajském zdravotnictví, které již druhý den platí ve dvanácti krajích Česka. Zákazníci v krajských lékárnách a ordinacích již nemuseli platit poplatky - na místo toho podepisovali darovací smlouvu, v níž souhlasili s tím, že za ně poplatek uhradí kraj. V nadpoloviční většině případů také lidé tuto možnost využili, způsob navrácení již zaplaceného poplatku však mnohým pěkně zamotal hlavu. Protesty se ozývají od soukromých lékárníků, kterým bezplatné léky v krajských nemocnicích berou klienty.

Na zrušení poplatků se v lednu dohodla Asociace krajů. Plzeňský, Moravskoslezský a Zlínský kraj ale poplatky vybírají po svém. Druhé dva jmenované kraje nadále vybírají devadesátikorunový poplatek za pohotovost, severní Morava bere navíc 60 korun za den v nemocnici.

Princip darovací smlouvy sklidil kritiku lékařů. „Stáváme se čím dál většími úředníky - zákrok trvá 5 minut a pak 10 minut vyplňujeme papíry,“ řekl primář chirurgického oddělení ivančické nemocnice Milan Čarvaš.

Rath krizoval kolegyni Emmerovou, Topolánek Ratha

Na Plzeňsku je systém vracení poplatků nejkomplikovanější. Pacienti si zde musejí zažádat o zpětné vrácení částky, rozhodnutí musí odhlasovat krajská rada a na konci roku finance vrátí. Hejtmanku Miladu Emmerovou (mj. bývalou sociálně demokratickou ministryni zdravotnictví) za to kritizoval i její středočeský kolega a stínový ministr zdravotnictví David Rath: „My jsme šli jinou cestou a já budu s paní kolegyní jednat o tom, jak dopadlo hodnocení její zkušenosti. Může se stát, že oni sami dojdou k závěru, že je to příliš komplikované.“

O situaci ve středních Čechách a hejtmanství Davida Ratha čtěte zde.

Kritika na opatření krajů řízených od podzimních voleb sociální demokracií však směřovala především od premiéra Mirka Topolánka. „Chaos, který vyvolala ČSSD v jednotlivých krajích v otázce poplatků, nabourává celý systém a my se vracíme do doby, kdy se stály fronty na toaletní papír a na banány a ta bolševická opatření zavádíme dnes v krajích,“ řekl předseda vlády.

Musí se z darovaných peněz platit daň? Kraj tvrdí, že ne

Odpůrci nových postupů upozorňují, že z přijatého daru se platí daň, ke které je potřeba podat daňové přiznání. Zákon ale připouští některé úlevy, a to v případě peněžních prostředků poskytnutých fyzické osobě, která je prokazatelně použije na léčení. Pardubický kraj se ale drží svého právního výkladu. „Pokud je tento dar do tří tisíc, tak se nemusí daňové přiznání podávat,“ pronesla Markéta Tauberová, radní Pardubického kraje odpovědná za zdravotnictví.

Vedení krajů i jejich nemocnic si dosavadní průběh nicméně chválí. Jak na zrušení poplatků v krajských zařízeních zareagují lidé, se teprve ukáže. „Mohu říct, že ten průběh je v rámci možností naprosto normální a neviděl bych v tom žádné negativní jevy, které bychom museli okamžitě řešit,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana, komunista Karel Konečný.

Rath: Rušení poplatků v krajích je nátlak na vládu

Proti současné podobě regulačních poplatků se vyslovil i prezident lékárnické komory Stanislav Havlíček. „Jasně se ukazuje, že regulační poplatek přestal plnit svoji funkci a stal se jen způsobem výběru daného zdravotnického zařízení. Kraje slibovaly pacientům, že se budou regulační poplatky vracet všem. Nyní se ukazuje, že výhoda patří jen některým. Pokud je dar směřován k pacientovi a jedinou podmínkou není zdravotní stav pacienta, ale místo, kde je služba poskytnuta, jedná se o diskriminaci,“ řekl Havlíček v dnešních Událostech, komentářích.

Lídr zrušení poplatků David Rath oponoval. „My jsme říkali, že po krajských volbách můžeme poplatky zrušit jen v krajských zařízeních. Současně jsme dodávali, že když vyhrajeme v celostátních volbách, zrušíme poplatky všude,“ upozornil Rath. „To, co se děje v krajích, je nátlak na vládu, aby ustoupila od svých tvrdohlavých postojů a upustila od poplatků,“ dodal Rath.

Liberec: Polovina pacientů poplatky platí dál

Přestože se dnes především v lékárnách tvořily fronty, našli se i lidé, kteří darovací smlouvu nepodepsali a poplatek si od kraje zaplatit nenechali. Dar lidé odmítli i v nemocnicích Karlovarského a Pardubického kraje. V krajské nemocnici v Liberci to bylo dokonce padesát procent pacientů, což překvapilo i vedení.

Právě na Liberecku přitom zrušení poplatků pomohlo - možnost jejich úhrady krajem přivítala dětská léčebna ve Cvikově, která kvůli jejich zavedení přišla vloni o více než třetinu pacientů. Děti totiž v léčebně tráví šest až osm týdnů a častokrát je doprovází rodiče. Sedm tisíc na poplatcích za pobyt si ale řada z nich nemohla dovolit. „Zaznamenali jsme ztrátu osm milionů korun, což nás nutilo i k tomu, snížit počet pracovníků,“ řekl ředitel cvikovského sanatoria Rudlof Focke. Nyní doufá, že krajská politika jim přivede pacienty zpět.