Topolánek: Lisabon chceme schválit ještě v únoru

Praha - Lisabonskou smlouvu by vládní koalice chtěla schválit ještě do konce února. Po jednání vlády to oznámili premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropskou problematiku Alexandr Vondra. Topolánek zároveň upozornil, že vláda i bez formálního podpisu dohody s opozicí po dobu českého předsednictví v EU plní podmínky, které byly na konci loňského roku dojednány, kdežto opozice se podobně nechová.

Poslanecká sněmovna by se Lisabonskou smlouvou měla začít znovu zabývat v úterý. Její zahraniční výbor v minulých týdnech projednávání smlouvy přerušil už dvakrát. Vrátit by se k ní měl do 15. února. Znovu jednat by o ní měly i výbory evropský a ústavněprávní.

„Snad se dohodneme na tom, že se ten bod přeruší do doby, kdy se připraví, a ta jednání už dávno probíhají - změny jednacího řádu,“ uvedl Topolánek. Spolu s Lisabonskou smlouvou by v balíčku mohla být schválena také například ekonomická pomoc Lotyšsku obligacemi ve výši 200 milionů eur. S touto pomocí už souhlasila vláda, musí ji ještě podpořit zákonodárci. Lotyšsko je z evropských zemí nejpostiženější hospodářskou krizí.

Premiér: Opozice hraje nečestnou hru

Opoziční ČSSD vládu za údajné obstrukce v otázce přijetí smlouvy kritizuje a naléhá na její co nejrychlejší projednání. Premiér si ale dnes postěžoval, že opoziční ČSSD odmítá „párovat“ poslance, například těžce nemocného lidovce Tomáše Kvapila, a hodlá si prý počkat na skutečné chování poslanců ČSSD při jednání sněmovny. „Prozatímní prohlášení například o nevypárování poslance Kvapila beru jako další hazardování s dobrým jménem sněmovny, s politickou kulturou,“ podotkl Topolánek.

Na nejbližších jednáních ve sněmovně budou poslanci schvalovat upravený návrh misí české armády v zahraničí, který poslanci v prosinci odmítli. Podle Topolánka v úpravách vláda vyhověla všem požadavkům opozice a není tedy důvod, aby nebyl materiál odhlasován.

Premiér také zdůraznil, že v únoru nebude možné schválit dvě smlouvy s USA o vzniku radaru amerického protiraketového deštníku v ČR. Nyní bude možné je jen schválením v takzvaném prvním čtení posunout do standardní parlamentní debaty.